Den globala köttexplosionen – effekter för människors hälsa och miljön

Seminarium

Den globala köttexplosionen – effekter för människors hälsa och miljön Mer information
Mer information

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin vill uppmärksamma den ökade köttkonsumtionen i Sverige och globalt med ett seminarium där frågor om orsak och verkan till köttexplosionen ställs. Varför är det så populärt att äta kött på de nya innekrogarna? Vad styr egentligen trenderna? Finns det ett samband mellan kött- och charkkonsumtion och cancer? Vilka är då mekanismerna för en ökad cancerrisk? Måste vi dra ner på köttkonsumtionen eller går det att göra köttmåltiden hälsosammare? Vilka avtryck gör vår köttkonsumtion på klimat och miljö och kan man leva klimatneutralt i Sverige idag? Dessa frågor belyses av nationellt och internationellt erkända forskare och andra insatta personer.

Dagen avslutas med en paneldiskussion ”Går det att ändra våra konsumtionsvanor och vem skulle vinna på det?”

Seminariet arrangeras av Kommittén för matkvalitet och folkhälsa vid KSLA och vänder sig till alla som vill veta mera om detta aktuella ämneVälkomna!

Program

Moderator: Louise Ungerth

12.30 Samling och registrering
13.00 Välkomna
Åke Barklund, akademiens sekreterare och VD
13.05 Köttexplosionen i Sverige och världen – orsak och verkan
Mats Lannerstad, forskare, Stockholm Environment Institute (SEI)
13.30 Red meat consumption and long-term cancer risk
Alicja Wolk, professor Karolinska Institutet
 14.05 Potential carcinogenic mechanisms by red meat
Denis Corpet, professor, Université de Toulouse
14.40 Kaffe
15.10 One tonne Life
Christina Karlsson, chef Hälsa, ICA
15.25
15.40
Kött på restaurang – vilka är drivkrafterna?
Johan Jureskog, kock och köttsommelier, Restaurant AGTrender – varför kött?
Christina Cheng, trendanalytiker Cheng/Alert
15.55 Klimatskatt på kött
Fredrik Hedenus, forskare energi och miljö, Chalmers 
16.15 Går det att ändra våra konsumtionsvanor och vem skulle vinna på det?
Åsa Brugård Konde, nutritionist, Livsmedelsverket,
Maria Forshufvud, VD, Svenskt Kött,
Mats Lannerstad, forskare, Stockholm Environment Institute (SEI),
Alicja Wolk, professor, Karolinska Institutet
17.00 Avslutning med mingel

Måltidsresa till Bohuslän

4–5/9: För att vidareutveckla de lokala och regionala måltidskulturer som skapades i projektet ”Sveriges Landskapsmåltider” till attraktiva måltidsdestinationer arrangerar akademien en måltidsresa till Bohuslän.

Måltidsresa till Bohuslän

4–5/9: För att vidareutveckla de lokala och regionala måltidskulturer som skapades i…

På samma marker – renskötselns förutsättningar i ett landskap med många anspråk

15/5: Renskötsel är en extensiv djurhållning som baseras på tillgång till marker med lämpligt bete för renarna. På samma marker bedrivs samtidigt andra angelägna verksamheter.

På samma marker – renskötselns förutsättningar i ett landskap med många anspråk

15/5: Renskötsel är en extensiv djurhållning som baseras på tillgång till marker…

Review of the International Arrangement on Forests

15/4: A webinar to gather the rich experiences and lessons learned among KSLA Fellows, who over the years have been deeply involved in global forest policies and the International Arrangement on Forests.

Review of the International Arrangement on Forests

15/4: A webinar to gather the rich experiences and lessons learned among…

Globala systemskiften med relevans för skogarnas förvaltning – hur kan vi hantera och bidra till dem?

11/4: Utmaningar relaterade till klimatförändringar, energiförsörjning och biologisk mångfald är bara några exempel på globala problem som kan kräva genomgående systemskiften inom en rad sektorer.

Globala systemskiften med relevans för skogarnas förvaltning – hur kan vi hantera och bidra till dem?

11/4: Utmaningar relaterade till klimatförändringar, energiförsörjning och biologisk mångfald är bara några…