Publikationer RSS

Här hittar du akademiens alla publikationer. Akademiens tidskrift (KSLAT) innehåller rapporter, artiklar, föredrag m m. KSLA Nytt & Noterat är vår digitala tidning. BAHP/Biblioteket ger ut bokserien SOLMED och skriftserien Miscellanea.

KSLA Nytt & Noterat nr 2-2015

Sommarnumret 2015, med information från ett urval av akademiens aktiviteter. Naturbetesmarker med många värden. Skogsnäringens värdekedjor. Akademiens vårexkursion till brandfälten i Västmanland… med mera. Trevlig läsning! Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 – KSLAT nr 1-2015

KSLA:s verksamhetsberättelse 2014 Läs mer

För den värmländska lanthushållningens väl – SOLMED nr 69

Landshövdingar, akademiker och hushållningssällskap i arbete för agrar modernisering 1790–1820 skildrat i samtida och nyskrivna texter I denna bok har … Läs mer

KSLA Nytt & Noterat nr 1-2015

Vårnumret 2015, med information från ett urval av akademiens aktiviteter. Läs mer

Cato: Om jordbruket. Varro: Samtal om lantbruket. SOLMED nr 63

Catos Om jordbruket, handlar om skötseln av familjens lantgård – handfasta, knapphändigt formulerade råd om de viktigaste inslagen i denna näring. Varro sammanfattade sin långvariga erfarenhet och kunskap i ämnet i verket Samtal om lantbruket. Bägge skrevs de två århundradena före Kristus och skildrar förutsättningarna för livsmedelsförsörjningen vid framväxten av Europas första stormakt, det romerska riket. Nu för första gången i svensk översättning. Läs mer

Regionala livsmedelsstrategier

Denna rapport utgör en översikt och sammanfattning av de regionala livsmedelsstrategier som finns runt om i Sverige. Rapporten är skriven med utgångspunkt i att Sveriges regering har efterfrågat en nationell livsmedelsstrategi och en, i samband med detta, startad konkurrenskraftsutredning. Läs mer

KSLAT 2014 – årgång 153

Här listas de KSLAT som publicerats under 2014. Läs mer

Fisk, gift och hälsa – KSLAT nr 3-2014

Seminariet Fisk, gift och hälsa, arrangerat av KSLA:s fiskekommitté, belyste hälso- och miljöfrågor med koppling till framförallt fisk i Östersjön. Detta är rapporten. Läs mer

Tal om läckerheter – SOLMED nr 65

År 1780 höll Bengt Bergius ett märkligt tal som preses i Vetenskapsakademien. Tal om läckerheter har därefter haft ett särskilt anseende som ett kraftprov i lärdomshistoriska och gastronomiska kretsar. Det behandlar vad människor sedan antikens dagar till hans egen tid runt om i världen ätit och drogat sig med. Med stor sakkunskap beskrivs hur födoämnen av alla slag odlas, samlas in, förvaras och bereds. Läs mer

Freja nr 5 2014

Freja fortsättet på temat landsbygdshistoria. Förutom att lyfta fram några böcker kring detta presentera sådant som närmast kan ses som källmaterial –  reportage, … Läs mer

Sida 6 av 38« Första...45678...2030...Sista »