Gröna sektorns inspel till forsknings- och innovationspolitiska propositionen


Regeringen har inbjudit KSLA och andra organisationer att formulera förslag på strategier inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen 2012. I likhet med tidigare år valde KSLA att genomföra detta arbete i dialog med de gröna näringarna. Forskningspolitiska kommittén, som höll i arbetet, bjöd in ett fyrtiotal organisationer att delta i diskussioner och förberedelsearbeten. Drygt tjugo av dessa organisationer hörsammade inbjudan och bidrog aktivt till inspelet från den gröna sektorn med KSLA som formell avsändare.

KSLA betonar i svaret till utbildningsdepartementet att ekosystemen är grunden för allt mänskligt liv och att all samhällsutveckling och produktion ytterst bygger på ekosystemens förmåga att leverera varor, tjänster och livsuppehållande funktioner. Den gröna sektorn, som i sin tur baseras på ekosystemens funktion, har därmed goda möjligheter att bidra till en bärkraftig samhällsutveckling.

De organisationer som undertecknade strategidokumentet var: AgroVäst, AgroÖst, Formas, Hushållningssällskapens Förbund, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Jordbruksverket, JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Lantbrukarnas Riksförbund, Lantmännen/Central FoU, Livsmedelsföretagen (Li), Livsmedelsverket, Mistra, Naturvetarna, SkogForsk, Skogsindustrierna, Skogssällskapet AB, SP Trätek, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Stiftelsen Hästforskning, Stiftelsen Lantbruksforskning, Svenska FSC, Sveriges Lantbruksuniversitet, Vinnova samt Världsnaturfonden WWF.

Läs Miljöforsknings intervju med preses Sara von Arnold med anledning av inspelet till den forsknings- och innovationspolitiska propositionen.

Till strategidokumentet ”En biobaserad ekonomi för bärkraftig samhällsutveckling”.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.