Ur Peter Hernquists inledning till hans ej tidigare publicerade lärobok om husdjur:
”Utaf alla de djur, som ära underkastade menniskjans Herrawälde, är Hästen utan twifwel det ädlaste och mäst wärdt wår omsorg; ty hwars tjenst är oss mera nyttig och angenäm än en del andra. Wi böra derföre i samma mohn wara så mycket mer sorgfällige, at fortplanta, förädla och uppeholla wid sundhet och krafter et så fördelaktigt slags djur”.
VMDhc Ivar Dyrendahl, tidigare intendent vid Veterinärhistoriska museet i Skara, har tolkat Hernquists föreläsningsanteckningar och skrivit ut dem på dator, försett dem med förklaringar och kommentarer samt skrivit ett inledningskapitel bl.a om Hernquist och om hästar på 1700-talet ur olika synvinklar.
Ungefär 70 % av Hernquists text behandlar hästar och hästskötsel. Huvudkapitlet ”Observationer öfver hästar” följs av avsnitt om ”Stuterier”, ”Hästafvel” och ”Vanliga fel hos hästen”. Till sist behandlas även övriga husdjur i kapitlen ”Hornboskap”, ”Fårafweln”, ”Getterna” och ”Swinen”. Boken är illustrerad, främst med hästbilder från 1700-talets senare hälft.
Denna rapport genomlyser möjligheterna att i skogsbruket höja virkesproduktionen samt belyser om och hur naturmiljön påverkas av detta.
I detta nummer av KSLAT redogörs för den första delen av Jubileumskonferensen (den andra delen finns utförligt dokumenterad i KSLAT nr 3-2013 Framtidsprojektet) och exkursionerna, som gick till Hargs Bruk, Stockholms skärgård och Nationalstadsparken.
Om anpassning av svenskt jord- och skogsbruk för bästa klimatnytta.