Den svenska fårskötselns historia har blivit behandlad i en av de mest särpräglade avhandlingar som utkommit här i landet – Sven T. Kjellberg, sedermera känd museiman i Lund, gav ut sin bok Ull och ylle 1943. Den är tjock som en kyrkbibel och en ovanlig läsupplevelse med sin berättande text.
Här har vi låtit trycka om fem av kapitlen som i huvudsak behandlar fåren, importen av förädlade fårraser och om fårskötseln i allmogens tradition från 1500-talet och framåt.
Bokens redaktör, agrarhistorikern Carin Martiin, berättar i sin inledning om Kjellberg och andra författare som under ett par århundraden behandlat fårskötseln i Sverige.
Inventering och gestaltningsförslag av landskapsarkitekt Daniel Nilsson.
Sista numret under 2011 – med önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År!
Påfallande ofta är budskapet att jordbrukets problem inte ensidigt eller ens i första hand beror på utnyttjandet av olika kemiska och tekniska hjälpmedel som den industriella utvecklingen ställt till förfogande. I stället är våra tillkortakommanden en spegling av den ursprungliga motsättningen mellan människa och natur. De lösningar som kan krävas för att komma tillrätta med allt som rör sig på modernäringens bakgård måste därför också utgå från denna allra mest grundläggande insikt.
En rapport från projektet ”Mat för livet”.