Sammanfattning av en konferens torsdagen den 24 september 2009 i samråd med Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter.
Vare sig mat tillagas hemma, i storhushåll eller i livsmedelsindustrin används tillsatser för att påverka smak, färg, konsistens och hållbarhet. I industrilagad mat används av olika skäl fler tillsatser. För att en tillsats ska få användas i livsmedel i Sverige måste den vara godkänd för användning inom hela EU.
Under åren har livsmedelstillsatser debatterats livligt i media. Diskussionen har rört både hälsoaspekter och kvalitetsaspekter. Företrädare för konsumenterna har undrat om alla tillsatser är befogade eller om de hamnar i livsmedlen av slentrian eller för att dölja dåliga råvaror. Andra röster i debatten har hävdat att många av tillsatserna är helt nödvändiga av inte minst livsmedelshygieniska skäl.
KSLA:s Kommitté för Matkvalitet och folkhälsa bjöd i september 2009 in till denna konferens med syftet att ge underlag till en vetenskapligt baserad och nyanserad diskussion om användningen av tillsatser det svenska livsmedelsutbudet.
Författare: Ylva Nordin.
Slam som produktionsresurs i svenskt jord- och skogsbruk – workshop 1
Sammanfattning av KSLA:s seminarium The EU Strategy for Animal Welfare den 10 september 2010.
Sammandrag av föredrag och diskussion vid ett seminaruim vid KSLA angående utredningen ”I levande kulturlandskap – en halvtidsutvärdering av Miljö- och landsbygdsprogrammet” (SOU 2003:105),