Mosskultur – odlingen på dränerade mossar, kärr och myrar – blev ett sätt att öka produktionen av brödsäd och kreatursfoder. Det var under en tid då det var svårt att få fram tillräckligt med livsmedel för en snabbt växande befolkning. Antologins artiklar ger liv åt en numera nästan bortglömd agrar rörelse och verksamhet, samtidigt som den ger kunskap om hållbar utveckling i ett längre perspektiv och ökar förståelsen för hur landskapet förändrats.
Redaktör Leif Runefelt. Andra upplagan (första upplagan publicerades 2007).
Sammanfattning av konferensen ”Lokal mat – från produktion till konsumtion” den 7 april 2011 i samarbete med LivsmedelsSverige och MAT21, SLU.
Extra tjockt sommarnummer med rapporter från akademiens senaste aktiviteter m m.
Påfallande ofta är budskapet att jordbrukets problem inte ensidigt eller ens i första hand beror på utnyttjandet av olika kemiska och tekniska hjälpmedel som den industriella utvecklingen ställt till förfogande. I stället är våra tillkortakommanden en spegling av den ursprungliga motsättningen mellan människa och natur. De lösningar som kan krävas för att komma tillrätta med allt som rör sig på modernäringens bakgård måste därför också utgå från denna allra mest grundläggande insikt.
…