Drömmen om svenskt silke – SOLMED nr 72


Silkesodling i Sverige har en närmare 200 år lång historia från 1700-talet fram till 1900-talet. Det var en tid fylld med förhoppningar men med ännu fler misslyckade försök. Nationell prestige, flärd, nyttotänkande och karriärhänsyn gjorde att flera framstående vetenskapsmän och ståndspersoner engagerade sig i denna odling – som även var omhuldad av kungahuset.

Flera lärda avhandlingar skrevs, men tanken var ändå att göra silkesodlingen till en folknäring. Om alla dessa ansträngningar berättas i Anders Johansson Åbondes rikt illustrerade bok.

Boken innehåller även flera värdefulla bidrag av Jakob Christensson, Kjell Lundquist, Ronny Pettersson, Leif Runefelt och Cajsa Sjöberg, som alla hjälper till att sätta in den svenska silkesodlingen i sitt historiska sammanhang.

Obs! Vanligtvis är boken billigare att beställa hos Adlibris eller hos Bokus.