Det är lätt att följa den historiska händelsekedja som lett till nutiden. Men mycket kunde ha tagit andra riktningar, om vissa faktorer hade varit annorlunda under tidens gång. Denna antologi synar flera av lantbrukets organisationer och studerar de historiska förloppen innan de etablerade sin form – och de möjliga alternativa vägarna. 1900-talets tongivande organisationer, exempelvis Lantmännen, RLF och hushållningssällskapen, har i minnesskrifter och liknande själva fört fram sin syn på historien, men det är de många skilda tolkningarna och utvecklingslinjerna som forskarna främst intresserat sig för i denna bok.
I detta perspektiv kan historisk forskning vara värdefull även för den som intresserar sig hur det framtida lantbruket kommer att te sig. Antologin vänder sig såväl till forskare som till verksamma inom lantbrukets hela organisationssfär.
Redaktörer: Fredrik Eriksson och Per Eriksson.
Dessa har bidrag i boken: Anders Björnsson, Johan Eelend, Christer Ericsson, Maren Jonasson, Lars Hansson, Anu-Mai Kõll, Jani Marjanen, Bo Persson, Ronny Pettersson, Lisa Qviberg, Piotr Wawrzeniuk, Jan De Woul och Ann-Catrin Östman.
Beställ hos Adlibris eller hos Bokus.
Träakademien är ett projektarbete som initerats och drivs gemensamt av IVA och KSLA. Detta är en sammandrag av föredrag och diskussioner vid en sammankomst den 11 februari 2004 med utgångspunkt i den av europeiska sågverksunionen, CEI-Bois, nyligen genomförda analys och utredning ” The European Road Map for the Wood Products Industry”.
Skogsfrågor i vid bemärkelse regionaliseras och globaliseras snabbt. Samtidigt står Sverige relativt illa rustat, personellt och institutionellt, att möta och dra nytta av denna internationalisering. För att komma till rätta med bristerna och bygga upp en resurs- och rekryteringsbas krävs analyser, målformuleringar, planering, strategier och åtaganden från såväl institutioner och myndigheter som företag och internationella organisationer.
Första numret med KSLAT:s nya form.
…