I december 2019 hölls ett boksamtal på KSLA om Stefan de Vylders bok Det brinner… Rapport från en hotad by. Ledamöterna Sven Lundell, Inge Gerremo och Åke Barklund väckte då tanken att akademien skulle fortsätta att engagera sig i skogsbrandfrågan. Detta ämne hade tidigare varit uppe vid sammankomsten våren 2019 där skogsbrandfrågan togs upp i ett brett perspektiv, i samband med att den särskilde utredare som tillsattes efter bränderna 2018 hade lämnat sitt förslag.
I början av 2020 bildade akademien arbetsgruppen Skogsbrand. Arbetsgruppen har diskuterat frågor kring strukturer och hur Sverige ska gå vidare med samordning, något som har brustit på olika sätt under de senaste brandåren. Strategier för svensk skogsbrandbekämpning har diskuterats i ett läge där pågående klimatförändring med ökad frekvens av långa perioder med extrem värme och torka ökar riskerna för stora samhällsfarliga skogsbränder. En annan allmänt försvårande trend för skogsbrandförsvaret är avfolkningen i de svenska skogsbygderna som för med sig en uttunning av de viktiga lokala deltidsstationerna som har haft förmåga att snabbt kunna gripa in. Gruppen ser sammanfattningsvis ett stort behov av utveckling av teknik, metoder och organisation för att upprätthålla ett tryggt skogsbrandförsvar i hela landet.
Skogsbrandgruppen har utarbetat fyra skrivelser som skickats till regeringskansliet från KSLA:s ledning.
Skogsbrandgruppen består av Sture Karlsson, ordförande, Sven Lundell, Rolf Björheden, P-O Wedin, Birgitta Naumburg och Åke Barklund samt från juni Anders Granström, skogsbrandforskare vid SLU.
Skrivelse 1: 2020-03-04 KSLA om samlad utveckling skogsbrandsbekämpning
Skrivelse 2: 2020-06-03 KSLA om skogsbrandförsvar
Skrivelse 3: 2020-06-25 KSLA Brev till infrastrukturministern
Skrivelse 4: 2020-10-07 KSLA Brev till infrastruktur- och inrikesminister
Foto: Efterbevakning vid skogsbrand på Lummiberget i Jokkmokks kommun i juli 2018. Martin JMK [CC BY-SA 4.0].
1/6: Resestipendier och utbildningsstöd från KSLA för studier inom jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, veterinärmedicin, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.
KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?