Detta seminarium tar upp de möjligheter och utmaningar som småskaliga livsmedelsproducenter står inför när det gäller att ställa om det globala livsmedelssystemet, inklusive frågan om skala och med perspektiv från både det globala syd och det globala nord. Moderator är KSLA-ledamot, professor Thomas Elmqvist, Stockholm Resilience Centre.
Välkommen!
Bidragen från ursprungsbefolkningar, småbrukare och familjebaserade livsmedelsproduktionssystem, både på land och i vatten, till den globala livsmedelsförsörjningen är betydande. De bevarar ofta mångfalden av grödor, upprätthåller landskapets heterogenitet och tillämpar hållbara metoder. Under de senaste 30 åren har dock omkring 200 miljoner arbetstillfällen försvunnit inom livsmedelsproduktionen globalt, vilket har tvingat människor att lämna landsbygdsområden.
För att komma vidare med internationellt överenskomna hållbarhetsmål kommer det att krävas stora förändringar i hur världens mat produceras och distribueras. Detta kommer att inbegripa att stärka de människor som redan producerar en betydande del av världens livsmedel, och att denna produktion blir mer hållbar, lönsam och kreativ.
Förutsättningarna för detta kommer att diskuteras av 2023 års Volvos miljöpristagare Eduardo Brondizio tillsammans med doktor Jamila Haider och småskaliga lantbrukaren Courtney Adamson och publiken.—————————————————————————————————————————-
TID & PLATS2023-11-23 kl 13–15, Beijer Hall, KVA, Lilla Frescativägen 4 A, Stockholm. Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten, men anmälan krävs.
MER INFO & ANMÄLAN
ARRANGÖRSeminariet arrangeras av Beijerinstitutet i samarbete med Stockholm Resilience Centre och Volvo Environment Prize Foundation
—————————————————————————————————————————-PROGRAMVälkomsttal och introduktionProfessor Thomas Elmqvist, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet
Tas för givet. Småskaliga livsmedelsproducenter en central plats i världenProfessor Eduardo Brondizio, Indiana University
Vad är ”tillräckligt”? Insikter från en småskalig alpin mjölkgårdDr. Jamila Haider, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet
Kaffepaus
Paneldiskussion och synpunkter från publikenModerator: Professor Maria Tengö, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitetPanel: Eduardo Brondozio, Jamila Haider och Courtney Adamson
Flygblad
8/4: Vill du veta vilken kompetens som krävs för att möta utmaningarna och möjligheterna inom lantbruk och matproduktion? Är du i slutet av din…
9/4: Skogarna bär berättelser om tusentals år av mänskligt liv i de landskap som nu utgör Sverige men vem håller samman historien om skogarnas…
Vetenskap och beprövad erfarenhet: På Krokstorps Gård tillämpar man sedan 2016 conservation agriculture, en möjlig förebild för framtidens hållbara odlingssystem.