Full fart framåt för försörjningsberedskapsprogrammet

KSLA:s försörjningsberedskapsprogram är i full gång, och alla fyra arbetsgrupper har nu haft sina första arbetsmöten: Livsmedelsvärdekedjan, Skog och bioenergi, Infrastruktur och utrikeshandel samt Historiskt lärande.


Totalt involverar dessa grupper cirka 35 personer, både externa och ledamöter, och samlar personer som representerar primärproduktion, livsmedelsindustri, dagligvaruhandel, finans, vatten, logistik, väginfrastruktur, skogsproduktion och -industri, media, idéhistoria, agrarhistoria och mer.

Den 17 januari 2024 hölls ett första KSLA-seminarium om krigets effekter på livsmedelssystemet globalt och i Ukraina. Seminariet var väldigt uppskattat och fångade olika perspektiv på de senaste årens påverkan, med fokus på de två krigsåren. Inledningsvis presenterades det ukrainska perspektivet följt av det globala, för att därefter fokusera på effekterna på den svenska livsmedelsindustrin och avslutningsvis fick deltagarna företagsperspektivet från Väderstad som fortsätter driva sin verksamhet i Ukraina mitt under brinnande krig.

I mitten av december besvarades remissen rörande Birgitta Böhlins betänkande SOU 2023:50 En modell för svensk försörjningsberedskap som presenterades i slutet av augusti 2023. KSLA-ledamoten Ingrid Peterssons betänkande SOU 2024:8 Livsmedelsberedskap för en ny tid presenterades första februari i år, KSLA kommer inom ramen för försörjningsberedskapsprogrammet att även svara på den remissen.

Programmet har även blivit uppmärksammat utanför KSLA:s gränser då projektledare Jenny Asplund pratat om försörjningsberedskap på Stockholm Gastronomy Conference, samt i Jämtland på Torstas heldag Äta bör man – annars dör man, där även statssekreterare Dan Ericsson och Jämtlands landshövding Marita Ljung medverkade. Vidare ska Jenny Asplund medverka digitalt och hålla en presentation i samband med evenemanget Beredskap för företag inom de gröna näringarna arrangerat av LRF Halland och Gröna möten Agroväst.

Det som nu pågår är att arbetsgrupperna fokuserar på de knäckfrågor som identifierats inom deras respektive områden, och det planeras redan för nästa seminarium. Nyligen publicerades även ett avsnitt i KSLA-podden på temat livsmedelsförsörjningens hot och konsekvenser. För att få spridning på slutsatserna och det arbete som sker inom programmet kommer även så kallade erfa-grupper (erfarenhetsgrupper) med deltagare från de areella näringarna att träffas.

För att följa med vad som händer inom ramen för försörjningsberedskapsprogrammet, gå med jämna mellanrum in på https://www.ksla.se/forsorjningsberedskap/ för att läsa mer eller hör av dig direkt till projektledare Jenny Asplund.

Ansök om resestipendier och utbildningsstöd senast 1 juni

1/6: Resestipendier och utbildningsstöd från KSLA för studier inom jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, veterinärmedicin, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.

Åkermarkens värde – förutsättningar och strategier för hållbar markanvändning

15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.

KSLA har yttrat sig angående "Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap"

KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”

Vilka möjligheter och risker finns med handel av biodiversitetskrediter?

9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?