Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens uppgift är att med stöd av vetenskap och praktisk erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet.
Växtnoden är en kunskapsbank för beslutsfattare som snabbt vill hitta fakta om modern växtförädling. Framtiden väntar inte. Det gäller att utnyttja tillgänglig teknik på ett klokt sätt. Nu finns Växtnodens sommarnyhetsbrev nr 4-2024 att läsa, nästa kommer till hösten.
Utbrottet av afrikansk svinpest i Sverige har fått besvärliga konsekvenser för samhället. Smittsamma djursjukdomar ingår bland de frågor som KSLA arbetat med under flera år.
September 2024: Barksätter, akademiens donationsgård i Södermanland, utveckling visad på kartor.
KSLA har yttrat sig över betänkandet ”En hållbar bioekonomistrategi för ett välmående fossilfritt samhälle” samt delbetänkandet ”Förnybart i tanken, ett styrmedelsförslag för en stärkt…
17/9: Temat på Mentorskapets andra träff är generationsskifte, framtid och ledarskap: vilket stöd behöver unga för att våga och för att lyckas? Hur fattas…
23/10: Den globala utmaningen framöver består i att bättre hushålla med resurserna – Rifo-seminarium på KSLA.
1/10: Skicka in din nominering till Anders Elofsons medalj: framträdande företrädare för forskning och försök, upplysning och information samt praktisk verksamhet inom betes- och…
11/9: Net removal of greenhouse gases through nature-based climate solutions is a crucial aspect of a sustainable future.
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen…
30/9: Olika mätmetoder används för att beskriva och följa upp tillståndet för biologisk mångfald, men vilken koppling finns mellan mätningar, tilliten till dem och…
Sök anslag för forskning med inriktning på mineralgödsel och kalk, växtnäring och gödslingsstrategier, klimateffekter och markens långsiktiga bördighet. Ansökan ska vara inne senast 1 oktober 2024.
9 770 000 kr till stipendier, projekt och publicering, 560 000 kronor för forskning om äganderätten och de gröna näringarna.