Säg åkerbär och norrlänningen lyser upp och den drivne kocken utropar: ”En exceptionell råvara!” Carl von Linné, vår egen vetenskaplige gigant, framhöll år 1762 åkerbäret som Europas godaste bär. Åkerbäret är unikt samtidigt som det är motsträvigt: Svårt att hitta, svårt att plocka, svårt att rensa, svårt att lagra – men med en vidunderlig smak! Om detta och mer berättar Martin Ragnar i boken Åkerbär – Europas godaste bär som utkom förra året.
Åkerbäret är en del av vårt biologiska kulturarv. Men hur påverkar den ändrade användningen av våra marker bärets förekomst? Hur kan vi bevara dess smak, dels när det gäller att överföra smakupplevelser från en generation till en annan, dels när det gäller att förändra bäret genom att ta fram hybrider, men som avviker i smak? Vilken kommersiell roll kan åkerbäret spela, till exempel när det gäller turism?
Välkommen till boksamtal i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek den 4 april kl 18.30. Huvudförfattaren Martin Ragnar berättar om åkerbäret och samtalar med Paulina Rytkönen och Håkan Tunón, båda ledamöter i KSLA.
Boken Åkerbär tilldelades 2017 andra pris (i kategorin Speciallitteratur – råvara) i Årets Svenska Måltidslitteratur.
Välkommen!
Anmälan senast tisdag 3 april.
16/10: Växtnoden har gett AgriFood Centre vid Lunds universitet i uppdrag att genomföra en samhällsekonomisk analys av konsekvenser av att avstå från genredigering med två exempel i potatis. Rapporten presenteras och analyseras vid seminariet
16/10: Växtnoden har gett AgriFood Centre vid Lunds universitet i uppdrag att…
31/10: Odlingssystemutveckling i praktiken – erfarenheter från lantbrukare, rådgivare och forskare. Ett samarbete mellan KSLA, SLU Partnerskap Alnarp och Jordbrukstekniska föreningen.
31/10: Odlingssystemutveckling i praktiken – erfarenheter från lantbrukare, rådgivare och forskare. Ett…
12/10: Kritiken mot svenskt skogsbruk har främst handlat om biologisk mångfald och hur skogen ska brukas för att minska klimatförändringarna. En projektgrupp inom KSLA har utarbetat en lista med 39 mer eller mindre realistiska förslag hur det praktiska skogsbruket kan förändras. Detta diskuteras vid Skogsavdelningens överläggning.
12/10: Kritiken mot svenskt skogsbruk har främst handlat om biologisk mångfald och…
5/10: Konsekvenser som kan uppstå i ett samhällsekonomiskt perspektiv med anledning av EU:s Gröna given diskuteras vid detta rundabordssamtal för särskilt inbjudna.
5/10: Konsekvenser som kan uppstå i ett samhällsekonomiskt perspektiv med anledning av…