Åkerbär – Europas godaste bär

Boksamtal

Åkerbär – Europas godaste bär Mer information
Mer information

Åkerbär – Europas godaste bär

Säg åkerbär och norrlänningen lyser upp och den drivne kocken utropar: ”En exceptionell råvara!” Carl von Linné, vår egen vetenskaplige gigant, framhöll år 1762 åkerbäret som Europas godaste bär. Åkerbäret är unikt samtidigt som det är motsträvigt: Svårt att hitta, svårt att plocka, svårt att rensa, svårt att lagra – men med en vidunderlig smak! Om detta och mer berättar Martin Ragnar i boken Åkerbär – Europas godaste bär som utkom förra året.

Åkerbäret är en del av vårt biologiska kulturarv. Men hur påverkar den ändrade användningen av våra marker bärets förekomst? Hur kan vi bevara dess smak, dels när det gäller att överföra smakupplevelser från en generation till en annan, dels när det gäller att förändra bäret genom att ta fram hybrider, men som avviker i smak? Vilken kommersiell roll kan åkerbäret spela, till exempel när det gäller turism?

Välkommen till boksamtal i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek den 4 april kl 18.30. Huvudförfattaren Martin Ragnar berättar om åkerbäret och samtalar med Paulina Rytkönen och Håkan Tunón, båda ledamöter i KSLA.

Boken Åkerbär tilldelades 2017 andra pris (i kategorin Speciallitteratur – råvara) i Årets Svenska Måltidslitteratur.

Välkommen!

Anmälan senast tisdag 3 april.