Akvakultur som en del i cirkulär matproduktion – vad gör vi i Sverige?

Akademisammankomst

Akvakultur som en del i cirkulär matproduktion – vad gör vi i Sverige? Mer information

Idag kommer mer än 80 procent av det protein vi äter från jordbruket – räknat i volym blir det mer än 98 procent. Samtidigt är jordens biologiska produktion delad ungefär lika mellan land och vatten. Mer än hälften av den mat som jordbruket producerar, och nästan en femtedel av vad fisket ger, går oavkortat till djurfoder, inklusive fiskfoder.

FAO förutspår att vi kommer att behöva dubbla vår matproduktion till 2050. Samtidigt ställs allt fler och högre krav på den bördiga marken i form av urbanisering, produktion av bioenergi och biokemikalier och mer mark för rekreation och biodiversitet. Frågan är var maten ska komma ifrån.

Akvakultur kan vara en del av de framtida lösningarna på båda dessa utmaningar. Fisken kan odlas utanför den bördiga marken, som kan nyttjas till annat. Fisken är vårt utan jämförelse mest proteinhungriga och proteineffektiva produktionsdjur, vilket gör att fisken är drivande i den nödvändiga utvecklingen mot morgondagens nya foderråvaror som inte konkurrerar med vår mat.

Sammankomsten handlar om hur detta ska gå till och om Sverige kan komma med i fronten av denna utveckling.

Anmälan senast 11 november!


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…