Akvakultur som en del i cirkulär matproduktion – vad gör vi i Sverige?

Akademisammankomst

Akvakultur som en del i cirkulär matproduktion – vad gör vi i Sverige? Mer information

Idag kommer mer än 80 procent av det protein vi äter från jordbruket – räknat i volym blir det mer än 98 procent. Samtidigt är jordens biologiska produktion delad ungefär lika mellan land och vatten. Mer än hälften av den mat som jordbruket producerar, och nästan en femtedel av vad fisket ger, går oavkortat till djurfoder, inklusive fiskfoder.

FAO förutspår att vi kommer att behöva dubbla vår matproduktion till 2050. Samtidigt ställs allt fler och högre krav på den bördiga marken i form av urbanisering, produktion av bioenergi och biokemikalier och mer mark för rekreation och biodiversitet. Frågan är var maten ska komma ifrån.

Akvakultur kan vara en del av de framtida lösningarna på båda dessa utmaningar. Fisken kan odlas utanför den bördiga marken, som kan nyttjas till annat. Fisken är vårt utan jämförelse mest proteinhungriga och proteineffektiva produktionsdjur, vilket gör att fisken är drivande i den nödvändiga utvecklingen mot morgondagens nya foderråvaror som inte konkurrerar med vår mat.

Sammankomsten handlar om hur detta ska gå till och om Sverige kan komma med i fronten av denna utveckling.

Anmälan senast 11 november!


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…