Är det forskningens fel – eller förtjänst?

Akademisammankomst

Är det forskningens fel – eller förtjänst? Mer information
Mer information

Endast för akademiledamöter och särskilt inbjudna
Se inspelning från sammankomsten!

Är det forskningens fel – eller förtjänst?

Är det forskningens fel att svenska bönder inte kan konkurrera med den billiga importen? Och blir det forskningens förtjänst om de lyckas göra det?

Jordbrukets 10 000 åriga historia är kantad av resurskriser – och varje gång har vi kommit över dem med hjälp av ny kunskap. Själva uppfinningen – att odla jorden istället för att jaga djuren – är sprungen ur en resurskris. Och när svedjorna inte kunde föda sina svedjare uppfann vi ängen som åkerns moder. Sen kom skiftesjordbruket, nya växtföljder, chilesalpetern, konstgödseln och den vetenskapliga växtförädlingen. När arbetskraften försvann till industrin kom maskinerna och de kemiska bekämpningsmedlen. Trots att vi hela tiden har krävt mer och mer av både kvantitet och kvalitet från bönder, jord och djur har den tid vi behöver arbeta för maten bara blivit kortare och kortare och inkomsterna för lantbruket har någorlunda hängt med samhället i övrigt.

Vår tids resurskris handlar om energi, ekologi, etik, estetik – och bondens ekonomi. Receptet mot vår resurskris stavas oftast högre kostnader för djurskydd och tuffare miljökrav, dyrare produktion och högre pris på maten – med resultatet att 50 % av vad vi äter nu kommer från den billigare importen. Men varför skulle historien ta slut med oss? Kan vi lösa vår tids resurskris med ny kunskap och nya resurser? Vad skulle det betyda för importen om vi kunde producera både billigare och bättre? Vem vill sälja mat från plågade djur och läckande jordar om det finns miljösäkra jordbruk, med lyckliga djur som ger mat till lägre kostnad, och som räcker till hela Sveriges befolkning? Kan forskningen ge oss ett jordbruk som är etiskt försvarbart, ekologiskt säkert, estetiskt tilltalande, ekonomiskt för bonden och dessutom producerar mat till lägre kostnad?

Program

Moderator    Vetenskapsjournalist Peter Sylwan, KSLA

15.00 Samling, kaffe/te
15.30 Formell sammankomst
15.45 Överläggningsämne:Är det forskningens fel – eller förtjänst?
Inledande reflektioner av:
Bengt Persson
Lantbrukare och ordförande i styrelsen för Stiftelsen lantbruksforskning
Irene Oskarsson
Riksdagsledamot Kristdemokraterna, ledamot i Miljö- och JordbruksutskottetOve Nilsson
Professor vid Umeå Plant science center, SLU och Umeå universitet
17.00 Bensträckare
17.10 Diskussion
18.00 Ärtsupé

 


Högtidssammankomst 2024/Commemorative Meeting 2024

28/1: Högtidssammankomsten hålls på Stockholms stadshus den 28 januari 2024. The Commemorative Meeing is held on 28 January, 2024 in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2024/Commemorative Meeting 2024

28/1: Högtidssammankomsten hålls på Stockholms stadshus den 28 januari 2024. The Commemorative…

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…