Är det forskningens fel – eller förtjänst?

Akademisammankomst

Är det forskningens fel – eller förtjänst? Mer information
Mer information

Endast för akademiledamöter och särskilt inbjudna
Se inspelning från sammankomsten!

Är det forskningens fel – eller förtjänst?

Är det forskningens fel att svenska bönder inte kan konkurrera med den billiga importen? Och blir det forskningens förtjänst om de lyckas göra det?

Jordbrukets 10 000 åriga historia är kantad av resurskriser – och varje gång har vi kommit över dem med hjälp av ny kunskap. Själva uppfinningen – att odla jorden istället för att jaga djuren – är sprungen ur en resurskris. Och när svedjorna inte kunde föda sina svedjare uppfann vi ängen som åkerns moder. Sen kom skiftesjordbruket, nya växtföljder, chilesalpetern, konstgödseln och den vetenskapliga växtförädlingen. När arbetskraften försvann till industrin kom maskinerna och de kemiska bekämpningsmedlen. Trots att vi hela tiden har krävt mer och mer av både kvantitet och kvalitet från bönder, jord och djur har den tid vi behöver arbeta för maten bara blivit kortare och kortare och inkomsterna för lantbruket har någorlunda hängt med samhället i övrigt.

Vår tids resurskris handlar om energi, ekologi, etik, estetik – och bondens ekonomi. Receptet mot vår resurskris stavas oftast högre kostnader för djurskydd och tuffare miljökrav, dyrare produktion och högre pris på maten – med resultatet att 50 % av vad vi äter nu kommer från den billigare importen. Men varför skulle historien ta slut med oss? Kan vi lösa vår tids resurskris med ny kunskap och nya resurser? Vad skulle det betyda för importen om vi kunde producera både billigare och bättre? Vem vill sälja mat från plågade djur och läckande jordar om det finns miljösäkra jordbruk, med lyckliga djur som ger mat till lägre kostnad, och som räcker till hela Sveriges befolkning? Kan forskningen ge oss ett jordbruk som är etiskt försvarbart, ekologiskt säkert, estetiskt tilltalande, ekonomiskt för bonden och dessutom producerar mat till lägre kostnad?

Program

Moderator    Vetenskapsjournalist Peter Sylwan, KSLA

15.00 Samling, kaffe/te
15.30 Formell sammankomst
15.45 Överläggningsämne:Är det forskningens fel – eller förtjänst?
Inledande reflektioner av:
Bengt Persson
Lantbrukare och ordförande i styrelsen för Stiftelsen lantbruksforskning
Irene Oskarsson
Riksdagsledamot Kristdemokraterna, ledamot i Miljö- och JordbruksutskottetOve Nilsson
Professor vid Umeå Plant science center, SLU och Umeå universitet
17.00 Bensträckare
17.10 Diskussion
18.00 Ärtsupé

 


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…