Det av FN proklamerade Internationella året för biologisk mångfald (Naturens år 2010) går mot sitt slut. Samtidigt kan konstateras att FN:s och EU:s s.k. 2010-mål inte har uppnåtts. Enligt FN:s mål skulle förlusten av biologisk mångfald ha minskat signifikant till år 2010. Enligt EU:s mål skulle förlusterna ha upphört. Resultatet för Sverige och de flesta andra länder har blivit långt därifrån.
För KSLA, som arbetar med de areella näringarna, är det i denna situation angeläget att belysa hur näringarna bör utvecklas för att bidra till ett uthålligt och långsiktigt bevarande och nyttjande av biologisk mångfald. Inte minst viktigt är det att försöka bedöma vad näringarna själva kan göra.
Av praktiska skäl kommer vi att denna gång koncentrera oss på hur vild biologisk mångfald påverkas av jordbruk, skogsbruk och fiske. Kulturväxter och husdjur kommer senare att ges ett eget seminarium.
Seminariet är ett samarrangemang mellan KSLA:s alla tre avdelningar och med Kungl. Vetenskapsakademien.
Medverkande: Sara von Arnold, professor vid SLU och preses på KSLA Henrik Ekman, biolog, författare och programledare vid SVT Per Wramner, professor vid Södertörns högskola, ordförande i Regeringens Vetenskapliga råd för biologisk mångfald Henrik Smith, professor, Lunds universitet Anders Dahlberg, docent , ArtDatabanken, SLU Sture Hansson, professor, Stockholms universitet
Flera guidade turer, spännande föreläsningar och som avslutning öppet hus på Enaforsholm…
Med anledning av FN:s toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS)…
We welcome our new fellows in this webinar. Each new fellow will…
Om förädling av skogsträd och lantbruksväxter för bättre anpassning till förändrat klimat