Boskapsskötseln under medeltiden Av Janken Myrdal
Vardagen och de breda folklagrens liv under äldre tider hör till det svårutforskade. Kunskap om medeltidens materiella värld måste sökas i spridda detaljer och i många källor. Men genom kartläggningen av små förändringar kan också stora skeenden förstås. Vid boksläppet presenterar och diskuterar författaren och andra forskare den nya boken från olika utgångspunkter, t ex betraktar Bengt af Klintberg boken ur ett folklivsperspektiv.
Boskapsskötseln under medeltiden är en studie av både en materiell kultur och vardagliga företeelser. Granskningen av källmaterial utgör en stor del av boken. För att kunna tolka och använda olika material i ett sammanhang, där också tidigare undersökningar ingår, har författaren tillämpat en källpluralistisk metod, som han beskriver som en form av ’den enskilde forskarens tvärvetenskap’. Boken är en formulering av ett nytt forskningsläge avseende både detaljer och strukturer – från införandet av en klave med låsbräda till utvecklingen av kvinnors och mäns roller i boskapsskötseln. Forskning och utgivning är finansierad av Stiftelsen Lagersberg. Utgiven av Nordiska Museet, Nordiska museets handlingar nr 139.
Janken Myrdal, ledamot av KSLA, är professor i agrarhistoria vid Sveriges Lantbruksuniversitet och tidigare intendent vid Nordiska museet. För trettio år disputerade Janken Myrdal på avhandlingen Medeltidens åkerbruk också utgiven i Nordiska Museets handlingar. Han var också huvudredaktör för Det svenska jordbrukets historia (1998–2001) i fem band.
Alla deltagare erhåller ett friexemplar av boken! Kan också beställas via adlibris.com (pris 192:-) och bokus.com (pris 227:-).
Obligatorisk anmälan, senast 22 februari.
Moderator: Birgitta Svensson, professor i etnologi vid Stockholms universitet och tillträdande sekreterare i Kungl. Vitterhetsakademien.
Välkommen!
Flera guidade turer, spännande föreläsningar och som avslutning öppet hus på Enaforsholm…
Med anledning av FN:s toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS)…
We welcome our new fellows in this webinar. Each new fellow will…
Om förädling av skogsträd och lantbruksväxter för bättre anpassning till förändrat klimat