Boskapsskötseln under medeltiden Av Janken Myrdal
Vardagen och de breda folklagrens liv under äldre tider hör till det svårutforskade. Kunskap om medeltidens materiella värld måste sökas i spridda detaljer och i många källor. Men genom kartläggningen av små förändringar kan också stora skeenden förstås. Vid boksläppet presenterar och diskuterar författaren och andra forskare den nya boken från olika utgångspunkter, t ex betraktar Bengt af Klintberg boken ur ett folklivsperspektiv.
Boskapsskötseln under medeltiden är en studie av både en materiell kultur och vardagliga företeelser. Granskningen av källmaterial utgör en stor del av boken. För att kunna tolka och använda olika material i ett sammanhang, där också tidigare undersökningar ingår, har författaren tillämpat en källpluralistisk metod, som han beskriver som en form av ’den enskilde forskarens tvärvetenskap’. Boken är en formulering av ett nytt forskningsläge avseende både detaljer och strukturer – från införandet av en klave med låsbräda till utvecklingen av kvinnors och mäns roller i boskapsskötseln. Forskning och utgivning är finansierad av Stiftelsen Lagersberg. Utgiven av Nordiska Museet, Nordiska museets handlingar nr 139.
Janken Myrdal, ledamot av KSLA, är professor i agrarhistoria vid Sveriges Lantbruksuniversitet och tidigare intendent vid Nordiska museet. För trettio år disputerade Janken Myrdal på avhandlingen Medeltidens åkerbruk också utgiven i Nordiska Museets handlingar. Han var också huvudredaktör för Det svenska jordbrukets historia (1998–2001) i fem band.
Alla deltagare erhåller ett friexemplar av boken! Kan också beställas via adlibris.com (pris 192:-) och bokus.com (pris 227:-).
Obligatorisk anmälan, senast 22 februari.
Moderator: Birgitta Svensson, professor i etnologi vid Stockholms universitet och tillträdande sekreterare i Kungl. Vitterhetsakademien.
Välkommen!
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med KSLA:s verksamhet för unga att göra, till vintermingel och workshop.
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med…