Cirkulär bioekonomi skapar mervärden i livsmedelskedjan

Seminarium

Cirkulär bioekonomi skapar mervärden i livsmedelskedjan Mer information

Cirkulär bioekonomi skapar mervärden i livsmedelskedjan

Att minska svinnet i livsmedlens värdekedja är en trend som vuxit till att numera ingå i flera myndigheters uppdrag. Minskat matsvinn ingår också som ett uttalat delmål för hållbar konsumtion och produktion i de globala hållbarhetsmålen.

Samtidigt ger beteckningen Matsvinn en negativ bild av livsmedelskedjan. Faktum är att de flesta aktörer strävar efter att optimera sitt resursutnyttjande med oftast goda resultat. Men alla exempel där bara hälften av det som odlas hamnar i våra magar, visar att det fortfarande finns mycket att göra. Målet måste vara att även med tillgång till väl fungerande återvinning så bör en så stor andel som möjligt av det vi producerar för att ätas också bli konsumerat som mat. Sidoströmmar bör också tas om hand på ett sådant sätt att de kan ge mesta möjliga mervärde till hela kedjan.

För att lyfta frågan om hur vi kan öka matkvoten och minska svinnet och för att visa goda exempel bjuder Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja in till ett seminarium om hur en cirkulär bioekonomi kan göra svinn till sidoströmmar och skapa mervärden i hela kedjan.

Seminariet riktar sig till aktörer inom livsmedelskedjan (främst ledet efter jordbruksproduktionen) som är intresserade av att hitta nya affärsmöjligheter med befintliga resurser.

Anmälan senast 13 november.

För mer information och program, se PDF-inbjudan ovan.

 

 

 


Högtidssammankomsten 2023/Commemorative Meeting 2023

28/1: Akademiens högtidssammankomst hålls den 28 januari 2023 i Stockholms Stadshus. Temat är ”500 år av liv”. The Academy Commemorative Meeting is held on 28 January, 2023 in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomsten 2023/Commemorative Meeting 2023

28/1: Akademiens högtidssammankomst hålls den 28 januari 2023 i Stockholms Stadshus. Temat…

På väg mot en hållbar värld

2/12: Nästa steg i anpassningen till en hållbarare värld är att se till att den ökande materialförbrukningen bryts och att produktionen av grödor ökar på ett hållbart sätt. Hur det ska gå till handlar detta rundabordssamtal, som är ett förberedande möte inför ett seminarium i vår. Endast inbjudna deltagare.

På väg mot en hållbar värld

2/12: Nästa steg i anpassningen till en hållbarare värld är att se…

Skogsskador – idag och i morgon

6/12: KSLA:s kommitté för skador på skog gör nu bokslut efter tre års arbete. Dagens skadeläge sammanfattas och vi diskuterar hur man kan arbeta med skogsskadefrågorna framgent.

Skogsskador – idag och i morgon

6/12: KSLA:s kommitté för skador på skog gör nu bokslut efter tre…

Konkurrenskraftig livsmedelskedja med uppfyllda miljömål för Östersjön

8/2 2023: Hur uppfyller vi livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås? Välkommen till hybridseminarium på KSLA!

Konkurrenskraftig livsmedelskedja med uppfyllda miljömål för Östersjön

8/2 2023: Hur uppfyller vi livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där…