Det friktionsfria livet – hållbar produktion och konsumtion

Seminarium

Det friktionsfria livet – hållbar produktion och konsumtion Mer information
Mer information

Värdekedjan för svensk livsmedelsproduktion ska erbjuda ett brett sortiment av hållbart producerade livsmedel med tillräckligt näringsinnehåll och till kostnader som uppfattas som rimliga. Ansvaret för detta fördelas på alla led i kedjan, inklusive konsumenterna som förutsätts kunna göra informerade och medvetna val.

Vi avskyr pekpinnar men genom milda knuffar och val av inbyggda mervärden i en produkt eller tjänst överlåter vi en stor del av ansvaret på våra leverantörer. En förutsättning är utvecklingen av digitala hjälpmedel och för dokumentation och spårbarhet. Hållbarheten förutsätter också hållbara sidoströmmar och hållbar nutrition.

I en serie seminarier har KSLA beskrivit hållbar produktion, mervärden, digitalisering, marknad, förpackningar och nutrition samt forskning innovation och livsmedelspolitik ur ett ”värdekedje-perspektiv”. En observation är att bekvämlighet är en stor drivkraft. Detta ställer krav på föregående leds förmåga att leverera det vi kallar det friktionsfria livet och som beskrivs i korta presentationer under seminariet.

#kslavärdekedjan  #kslalivsmedelsproduktion


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…