Dialog inför FN:s toppmöte om livsmedelssystem

Webinar

Dagens produktion och konsumtion av livsmedel påverkar både klimat och miljö och bidrar i många fall även till felnäring och ohälsa. Livsmedelssystemen behöver därför transformeras så att maten vi äter framställs och konsumeras på ett hållbart sätt ur alla tre hållbarhetsdimensionerna.

Med anledning av FN:s toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS) arrangerar Regeringskansliet, i samarbete med KSLA och SIANI, en heldag om framtidens livsmedelssystem i Sverige den 25 januari 2021.

Förmiddagsdelen med inspirationsföreläsningar är öppen för alla. Eftermiddagens workshop endast för särskilt inbjudna.


Dialog inför FN:s toppmöte om livsmedelssystem Mer information
Mer information

Livsmedelssystemets betydelse för möjligheterna att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 har allt mer kommit i fokus. FN:s generalsekreterare António Guterres har därför tagit initiativ till ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS).

Samtliga medlemsländer har uppmanats att arrangera nationella dialogmöten om hållbara livsmedelssystem (Food Systems Summit Dialogues) som en förberedelse inför toppmötet.

Regeringskansliet arrangerar, i samarbete med KSLA och SIANI, en heldag i två delar, inspirationsföreläsningar på förmiddagen och en workshop för särskilt inbjudna efter lunch, om framtidens livsmedelssystem i Sverige den 25 januari 2021.

Globalt produceras tillräckligt med livsmedel. Samtidigt påverkar dagens produktion och konsumtion av livsmedel både klimat och miljö och bidrar även i många fall till felnäring och ohälsa. Livsmedelssystemen behöver därför transformeras så att maten vi äter framställs och konsumeras på ett hållbart sätt ur alla tre hållbarhetsdimensionerna. Detta är inte en lätt uppgift – vad är egentligen ett livsmedelssystem och hur ska man åstadkomma en sådan systematisk förändring? Hur ser förutsättningarna ut i Sverige och vilka förändringar behöver vi göra för att säkerställa ett livsmedelssystem som ger näringsriktig mat, ger producenterna tillräckligt betalt, förbättrar hälsan, skyddar miljön och bidrar till ett förbättrat klimat – både i Sverige och i världen?


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…