En bussresa mellan himmel och jord

Akademisammankomst

En bussresa mellan himmel och jord Mer information
Mer information

Endast för akademiens ledamöter

Årets vårutflykt tar oss till Upplands Väsby och Sigtuna kommun.

Vid det första stoppet lär vi mer om tätortsnära landsbygdsföretagande inom jord- och skogsbruk. Att driva ett företag nära en tätort men med basen i de gröna näringarna har sina utmaningar; delar av de bästa stora skiftena styckas sönder när åkerjorden asfalteras, vattenskyddsområdena blir större och grannarna fler. Men närheten till staden erbjuder också möjligheter i form av naturnära tjänster och medvetna konsumenter som gärna betalar för både köttlådor och hembakta bullar.

Hur gör man för att servera säkra och välsmakande måltider på några kilometers höjd? Det svaret får vi på Arlanda där vi möter Sverigeflyg, ett flygbolag som enligt egen uppgift satsar på mat. Men inte lyxig mat, utan bra mat med goda smaker tillagade på närproducerade råvaror från de regioner vi flyger från. Sverigeflyg samarbetar därför både med lokala producenter och lokala krögare för att kunna bjuda på det allra bästa från vårt avlånga land.

På Arlanda flygplats bjuds vi sedan på en guidad busstur av markförvaltarna på Swedavia, som lär oss alla knepen för hur håller man fåglar och vilt borta från landningsbanor. På vintern ska landningsbanorna dessutom vara torra och halkfria. Men hur begränsar man påverkan från halkbekämpningsmedel på det lokala växt- och djurlivet på marken, i vattendrag och i sjöar?

Under dagen kommer vi även att hålla maj månads sammankomst.