En bussresa mellan himmel och jord

Akademisammankomst

En bussresa mellan himmel och jord Mer information
Mer information

Endast för akademiens ledamöter

Årets vårutflykt tar oss till Upplands Väsby och Sigtuna kommun.

Vid det första stoppet lär vi mer om tätortsnära landsbygdsföretagande inom jord- och skogsbruk. Att driva ett företag nära en tätort men med basen i de gröna näringarna har sina utmaningar; delar av de bästa stora skiftena styckas sönder när åkerjorden asfalteras, vattenskyddsområdena blir större och grannarna fler. Men närheten till staden erbjuder också möjligheter i form av naturnära tjänster och medvetna konsumenter som gärna betalar för både köttlådor och hembakta bullar.

Hur gör man för att servera säkra och välsmakande måltider på några kilometers höjd? Det svaret får vi på Arlanda där vi möter Sverigeflyg, ett flygbolag som enligt egen uppgift satsar på mat. Men inte lyxig mat, utan bra mat med goda smaker tillagade på närproducerade råvaror från de regioner vi flyger från. Sverigeflyg samarbetar därför både med lokala producenter och lokala krögare för att kunna bjuda på det allra bästa från vårt avlånga land.

På Arlanda flygplats bjuds vi sedan på en guidad busstur av markförvaltarna på Swedavia, som lär oss alla knepen för hur håller man fåglar och vilt borta från landningsbanor. På vintern ska landningsbanorna dessutom vara torra och halkfria. Men hur begränsar man påverkan från halkbekämpningsmedel på det lokala växt- och djurlivet på marken, i vattendrag och i sjöar?

Under dagen kommer vi även att hålla maj månads sammankomst.


Förutsättningar och utmaningar för renskötselns framtid

4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det många andra markanvändare och intressen på de marker där renskötsel bedrivs. Rundabordssamtal på KSLA inför ett senare seminarium i frågan.

Förutsättningar och utmaningar för renskötselns framtid

4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det…

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…