Väldränerad mark är en förutsättning för produktionen inom jord- och skogsbruk, men även för annan samhällsutbyggnad och samhällsverksamhet. Genom åren har ett nät av öppna och täckta diken/ledningar anlagts i dräneringssyfte inom de areella näringarna. Systemen berör vanligen flera fastigheter längs vattnets väg. Många dikningsföretag är lagligen reglerade i förrättningar och domstolsbeslut och ägda av samfälligheter.
Markavvattningssystemen är dimensionerade efter sedvanorna vid tillkomsten och tål sällan ökad flödesbelastning. Många utsätts dock redan idag för ökad belastning genom samhällsutbyggnaden i form av infrastruktur, bostäder och industrier med den därav följande dagvattenavrinningen. Denna utveckling kan förstärkas av ökade och intensivare regnmängder i en framtida klimatsituation.
Konferensen inleds med en översikt över avvattningssystemens ursprungliga syften i odlingslandskapet och över deras förändrade utnyttjande genom åren i olika mer eller mindre konfliktfyllda exempel. Därefter får vi en genomgång av varför jordbruksproduktionen behöver dränerade marker och av hur vägutbyggnad påverkar och påverkas av avvattningssystemen nu och i ett framtida klimat. Vi diskuterar sedan avvattningsproblematiken som ett allt mer integrerat samhällsbyggnadsproblem. Konferensen avslutas med en redovisning av och diskussion kring resultaten från ett pågående regeringsuppdrag till Jordbruksverkets vattenenhet om jordbrukets vattenanläggningar i ett nytt klimat. Frågorna om dimensionering för framtiden och juridiken kring klimatanpassningen poängteras särskilt.
Moderator
Lennart de Maré, Vattenkommitténs ordförande
Flera guidade turer, spännande föreläsningar och som avslutning öppet hus på Enaforsholm…
Med anledning av FN:s toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS)…
We welcome our new fellows in this webinar. Each new fellow will…
Om förädling av skogsträd och lantbruksväxter för bättre anpassning till förändrat klimat