Se inspelningar från seminariet (dagordningen från seminariet för nedladdning, samt länkar till de 6 presentationerna som läsbar PDF och som video).
Seminariet kan följas via länk
Kan jordbruket gå från att vara en klimatbov som släpper ut växthusgaser till ett klimatsmart jordbruk som fångar upp växthusgaser?
Jordbruksmark har en stor potential för att lagra kol i betydande mängder. Med rätt valda brukningsmetoder och odlingssystem kan jordbruksmarken förvandlas från att vara en besvärande källa för växthusgaser till en effektiv fälla för koldioxid och bidra till att minska hotet från den globala uppvärmningen. Men vilka är möjligheterna – och vilka är hindren på vägen mot ett klimatsmart jordbruk?
Det finns mer kol organiskt lagrat i mark än det sammanlagt finns kol i atmosfären och i växternas biomassa. Alla åtgärder som ökar mängden organiskt material i marken eller som minskar nedbrytningen av det organiska materialet leder till att det lagras mer kol i jorden. När ekosystem som lagrar kol förstörs läcker det kol och ekosystemet blir därmed mindre stabilt och svårare att kontrollera. Jordbruksmark kan dock bevara sin förmåga att lagra kol och med rätta brukningsmetoder kan marken förvandlas från en besvärande kolkälla till att bli en betydande kolfälla som lagrar och fixerar kol i marken.
Seminariet kommer lyfta följande frågor:
SIANI och Kungl-. Skogs- och Lantbruksakademien har som mål med seminariet att lyfta möjligheterna att minska växthusgasutsläppen genom kollagring i åkermark i Sverige och på global nivå samt att presentera metoder som bidrar till ett klimatsmart jordbruk.
Seminariet kan följas via live streaming.
Moderator Peter Sylwan, KSLA
19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.
19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…
13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.
13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…
27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.
27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…