Målet med hållbar intensifiering är att öka den livsmedelsproduktion som sker på befintlig jordbruksmark och samtidigt minimera belastningen på miljön.
Globalt sett är vi på väg mot 9 miljarder invånare år 2050. Hållbar intensifiering är ett sätt att möta de utmaningar som ökad efterfrågan på livsmedel från en växande global befolkning ger i en värld där mark, vatten, energi och andra insatsvaror är en bristvara och ibland används på ett ohållbart sätt.
Alla insatser som görs för att ”intensifiera” livsmedelsproduktionen måste motsvaras av ett samlat fokus på att göra det hållbart. Om vi inte gör det är risken att vi undergräver vår förmåga att fortsätta producera mat i framtiden.
Frågan är hur vi i Sverige kan omsätta begreppet hållbar intensifiering till våra förhållanden. Vad finns det för möjligheter till produktionsökningar?
Inom växtodlingen handlar det om skördarnas storlek, odlingssäkerhet, möjlighet att odla fler grödor per år och odlingssystem.
I mjölk- och grisproduktionen är frågeställningarna lika många och i alla system måste det till ny teknik, nya innovationer och ett brett stöd av forskning och rådgivning.
Hur ser möjligheterna ut för integration mellan animalieproduktionen och växtodlingen, vilka kretslopp är möjliga, och vad kan bioenergin spela för roll?
För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan
Vi rekommenderar att du har den senaste versionen av Microsoft Silverlight installerad. Kontrollera din installation av Silverlight här: www.microsoft.com/getsilverlight/ Obs! Du kan se inspelningen endast med Internet Explorer och Mozilla Firefox.
Välkommen till ett webbinarium den 19 maj med uppdateringar om utvecklingen inom…
Webinar Sept 8 on the drivers of pandemic emergence with PhD Vet…
Särskilt inbjudna diskuterar den 21 april Formas sammanställning och analys av hur…
Webbinarium 20 april som fokuserar på social hållbarhet och är en del…