Hjärtahjärna – 50 år av samtidskonst genom Marika och CG Wachtmeisters samling

Evenemang

I över 50 år har paret Marika och CG Wachtmeister (akademiledamot) byggt upp en unik konstsamling parallellt med skapandet av Wanås konst, en av Nordeuropas mest mytomspunna och uppskattade skulpturparker med internationellt anseende. Mellan den 15 mars och den 29 september visas drygt hälften av deras konstsamling på Liljevalchs i utställningen ”Hjärtahjärna”.

För akademiens ledamöter med gäster.


Hjärtahjärna – 50 år av samtidskonst genom Marika och CG Wachtmeisters samling Mer information
Mer information

Marika och CG Wachtmeister började samla konst på 1970-talet och förvaltar idag en samling på närmare 300 verk. Ett av dessa är Monika Larsen Dennis glasskulptur Heartbrain (red) 1997, ett gjutet hjärta i storleken av en hjärna. Enligt denna hjärtahjärna-logik framträder paret Wachtmeisters samling, där kärleken till konsten växlas med en önskan om att förstå vår samtid.

I en konstsamling går det att spåra både en samlares intressen och de idéströmningar som samlingens konst är en del av. Konst hjälper oss att se oss själva och den värld som omger oss. Vad kan vi förstå om världen, samhället och oss själva genom en samling med samtidskonst från de senaste 50 åren?

Svaret på den frågan, och andra som konsten kan ge upphov till, får vi den 3 september kl 18 då vi har glädjen att kunna erbjuda akademiens ledamöter en specialvisning av utställningen ledd av Marika och CG Wachtmeister.

Foto: Peo Olsson, Creative Commons

Mer om Liljevalchs och Wanås konst.


EU:s utvidgning med fokus på jordbruket i Ukraina

4/6: Hur ser tidsplanen ut för en utvidgningsprocess inom EU? Vilka reformer behövs av jordbrukspolitiken och budgetprocess? Vilka är vinsterna för Sverige? Dessa frågor diskuteras vid webbinariet.

EU:s utvidgning med fokus på jordbruket i Ukraina

4/6: Hur ser tidsplanen ut för en utvidgningsprocess inom EU? Vilka reformer…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…