Akademiens 198:e högtidssammankomst

Akademisammankomst

Akademiens 198:e högtidssammankomst Mer information
Mer information

 

Preses Sara von Arnold håller inledningsanförande.

Sammankomst för akademiens ledamöter och särskilt inbjudna.

Preses Sara von Arnold hälsade välkommen och höll ett inledande anförande. Akademiens sekreterare Åke Barklund sammanfattade det gångna årets verksamhet inom akademien och måltidsforskaren FD Richard Tellström höll högtidstalet ”Från landet Brunsås till Matlandet Sverige”.

 

De 24 nyinvalda ledamöterna erhöll sina ledamotsbrev ur preses hand. Tolv av de 13 utsedda pris- och belöningsmottagarna var på plats för att ta emot sina priser.

 

Musiken framfördes av Monica Borrfors och Gösta Nilsson Kvartett. Vid högtidssammankomsten uruppfördes två fanfarer specialskrivna för akademien, en för ledamöterna och en för pristagarna. Kompositör: Gösta Nilsson, trumpet: Johan Setterlind.

 

Den efterföljande middagen för de nära 500 gästerna intogs i Gyllene Salen och var komponerad med utgångspunkt från halländska och västerbottniska specialiteter. Måltiden presenterades av ledamöterna, tillika matambassadörerna, Ella Nilsson och Lennart Bengtsson.

 

Vid banketten talade A. W. Bergsten-pristagaren Göte Bertilsson å de svenska pristagarnas vägnar, Karen Beauchemin talade för de utländska pristagarna och Helena Jonsson talade för alla de nyinvalda ledamöterna. Jordbruksminister Eskil Erlandsson framförde gästernas tack för en trevlig och god middag.

 

Ladda ner preses Sara von Arnolds välkomsttal, Åke Barklunds anförande, Richard Tellströms högtidstal ”Från landet Brunsås till Matlandet Sverige” (även på engelska) ovan. Där finns även högtidsprogrammet, som innehåller menyn och menypresentationen.

 


Högtidssammankomsten 2023 Commemorative Meeting 2023

28/1: Akademiens högtidssammankomst hålls den 28 januari 2023 i Stockholms Stadshus. Temat är ”500 år av liv”. The Academy Commemorative Meeting is held on 28 January, 2023 in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomsten 2023 Commemorative Meeting 2023

28/1: Akademiens högtidssammankomst hålls den 28 januari 2023 i Stockholms Stadshus. Temat…

På väg mot en hållbar värld

2/12: Nästa steg i anpassningen till en hållbarare värld är att se till att den ökande materialförbrukningen bryts och att produktionen av grödor ökar på ett hållbart sätt. Hur det ska gå till handlar detta rundabordssamtal, som är ett förberedande möte inför ett seminarium i vår. Endast inbjudna deltagare.

På väg mot en hållbar värld

2/12: Nästa steg i anpassningen till en hållbarare värld är att se…

Skogsskador – idag och i morgon

6/12: KSLA:s kommitté för skador på skog gör nu bokslut efter tre års arbete. Dagens skadeläge sammanfattas och vi diskuterar hur man kan arbeta med skogsskadefrågorna framgent.

Skogsskador – idag och i morgon

6/12: KSLA:s kommitté för skador på skog gör nu bokslut efter tre…

Konkurrenskraftig livsmedelskedja med uppfyllda miljömål för Östersjön

8/2 2023: Hur uppfyller vi livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås? Välkommen till hybridseminarium på KSLA!

Konkurrenskraftig livsmedelskedja med uppfyllda miljömål för Östersjön

8/2 2023: Hur uppfyller vi livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där…