Hur undviker vi viltskador?

Exkursion

För särskilt inbjudna.

Hur balans mellan foder och vilt för att undvika viltskador skapas.


Hur undviker vi viltskador? Mer information
Mer information

På Barksätters egendom är betesskadorna i skogsföryngringarna och på åkermarken mycket stora, och därför har skogarna successivt utvecklats mot kraftig grandominans. För att komma tillrätta med problemet har Barksätters förvaltningsstyrelse låtit genomföra analyser och studier som dokumenterats (Heurekaanalyser för Barksätter 2020 och Resultatrapport fältskikt, spillning, viltskador och klövviltförekomst Barksätter våren 2020).  Vid sitt sammanträde den 1 september 2020 kommer styrelsen besluta om åtgärder för att komma till rätta med den obalans som nu råder mellan vilt och foder vilket påverkar jord- och skogsbruket avsevärt. Huvudinriktningarna är att öka avskjutningen samt öka variationen mellan trädslag.

Eftersom vilt rör sig mellan fastighetsgränser är en dialog mellan våra grannfastigheter mycket viktig, men också med andra aktörer som arbetar med dessa frågor.

Den 17 september genomför KSLA på Barksätter en första träff för att informera och diskutera. Medverkar i diskussionen gör bland annat Göran Örlander, professor i skogsskötsel, och Göran Ericsson, professor i viltekologi.


Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…

Ungdomsutskottet bjuder in till vintermingel och workshop

6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med KSLA:s verksamhet för unga att göra, till vintermingel och workshop.

Ungdomsutskottet bjuder in till vintermingel och workshop

6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med…