Inte av bröd och brädor allena– ett samtal om skönhetens betydelse i landskapet

Seminarium

Inte av bröd och brädor allena– ett samtal om skönhetens betydelse i landskapet Mer information
Mer information

Har vackra landskap någon kraftfull försvarsadvokat i en tid när jord och skog förväntas leverera bröd, brädor och bränsle i en omfattning som aldrig tidigare?

Varmt välkomna till ett samtal om skönhetens betydelse i landskapet! Jenny Jewert har på uppdrag av KSLA:s kommitté för hållbar utveckling skrivit ”Inte av bröd och brädor allena”, en essä som tar läsaren på besök till Frödings landskap, pittoreska fjällmiljöer och soptippar som förvandlats till populära utflyktsmål.

  • Vad är vacker natur? Ligger skönheten i betraktarens öga, eller har landskapsarkitekten, naturvårdaren, skogs- och agrarhistorikern och konstnären tolkningsföreträde?
  • Är vi biologiskt programmerade att tilltalas av vissa miljöer eller växlar våra landskapspreferenser lika kvickt som modet inom konfektion och inredning?
  • Hur har vår syn på vad som är vackra landskap förändrats över tid?

Efter författarens presentation och reflexioner från tre inbjudna kommentatorer inbjuds deltagarna att delta i samtalet, som kommer att spänna över många spännande frågeställningar och historiska, filosofiska och evolutionsbiologiska perspektiv.

Jenny Jewert är skribent och journalist med inriktning mot vetenskap, miljö och politik; Nils Uddenberg är professor och författare; Carola Wingren är professor i landskapsarkitektur vid SLU, Alnarp och Mats Rosenberg är kommunbiolog i Örebro kommun

Program

Moderator  Annika Åhnberg, ordförande KSLA:s kommitté för hållbar utveckling

   
17.00 Välkomna, moderator Annika Åhnberg 
17.05 Inte av bröd och brädor allena
Jenny Jewert
17.20 Reflexioner
Nils Uddenberg
Carola Wingren
Mats Rosenberg
18.00 Diskussion
Panel och övriga deltagare
19.00 Mingel med fortsatt informellt samtal i Oscars källare

 

 


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: För ledamöter. Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: För ledamöter. Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden… och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden… och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…