Landskapsforum 2017 Landskapsperspektiv i fysisk planering

Seminarium

Konferensrapport (KSLAT 4-2017)

Filminspelning av tvådagarsseminariet. Uppdelat i tre delar:
Del 1
Del 2
Del 3


Helhetssyn för hållbara lösningar

Målet med fysisk planering är en hållbar samhällsutveckling. En helhetssyn på landskapets potential är grundläggande i diskussioner om hur mark och vattenområden bör användas, var bebyggelse och infrastruktur ska ligga och hur den bör vara utformad.

På detta Landskapsforum vill vi diskutera möjligheter och utmaningar med fysisk planering på olika nivåer. Frågorna är många, t ex: Hur definierar vi landskapsperspektiv och hållbara lösningar, och hur relaterar begreppen till fysisk planering? Varför behövs landskapsperspektiv i den fysiska planeringen? Hur påverkar sektorisering och stuprörstänkande möjligheterna att tillämpa ett landskapsperspektiv i den fysiska planeringen? Hur kan fysisk planering bidra till att olika intressen och sektorer sammanvägs för en bättre helhet – på kommunal, regional och nationell nivå?

Forumets syfte är att dela kunskap och erfarenheter, att lyfta intressanta exempel och att bygga broar mellan olika aktörer som deltar i eller berörs av fysisk planering. Seminariet riktar sig till alla intresserade, men särskilt till politiker, forskare, representanter för nationella och regionala myndigheter, kommuner, markägare, företag och intresseorganisationer. Arrangörer är Landskapskommittén vid KSLA i samarbete med flera myndigheter.

 

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan.


Förutsättningar och utmaningar för renskötselns framtid

4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det många andra markanvändare och intressen på de marker där renskötsel bedrivs. Rundabordssamtal på KSLA inför ett senare seminarium i frågan.

Förutsättningar och utmaningar för renskötselns framtid

4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det…

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…