Filminspelningar 15 oktober Del 1
Del 2
16 oktober Del 1
Denna konferens genomförs i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten, Trafikverket, Jordbruksverket, Jönköpings kommun, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och Skogsstyrelsen.
Vattnet är en gemensam resurs och ett gemensamt ansvar. Det flyter från källa till hav, över alla slags ägogränser och förvaltningsgränser. Vattnet är helt avgörande för utveckling av såväl landsbygder som städer och det används bland annat som livsmedel, kraftkälla och transportväg. Det är också en förutsättning för hygien, allehanda upplevelser och för produktion av t ex livsmedel och skogsråvara.
Sjöar och vattendrag har i alla tider haft stor betydelse för människor och samhällsutveckling. Därför finns ofta höga kulturhistoriska värden vid vattendragen. Samtidigt har människans historiska och nutida nyttjande av vattnet gett upphov till problem för ekosystemen och vattenkvaliteten. Idag försöker vi på olika sätt balansera produktion och miljö. Samtidigt som vi investerar stora resurser i att åtgärda gamla miljösynder så söker vi lösningar för att kunna öka produktionen av bland annat livsmedel och skogsråvara, bevara kulturhistorien och anpassa oss till klimatförändringar. Därför uppstår ibland målkonflikter kring vatten. För att lösa, eller åtminstone hantera, dessa målkonflikter behövs helhetstänk, landskapsperspektiv och omfattande samverkan.
Vid detta Landskapsforum vill vi diskutera möjligheter och utmaningar med nyttjande och förvaltning av vårt livsviktiga vatten. Frågorna är många, t ex: Vilka målkonflikter finns kring vattnet? Hur ser avvägningarna och kompromisserna ut? Var och hur är det bäst att göra nödvändiga åtgärder? Vem tjänar på åtgärderna och vem ska stå för kostnaderna?
Konferensen riktar sig till alla intresserade och särskilt till mark- och vattenägare, brukare av mark och vatten, politiker, forskare, representanter för nationella och regionala myndigheter, kommuner, företag och intresseorganisationer.
För mer information och program se ovanstående PDF-inbjudan.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med KSLA:s verksamhet för unga att göra, till vintermingel och workshop.
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med…