Filminspelning Del 1 Del 2
Med detta seminarium, och med den antologi som ligger till grund för presentationerna, vill vi visa komplexiteten i landskapsfrågorna. Vi vill också betona att med helhetssyn och med samverkan över sektorsgränser kan vi nå en bättre förvaltning av våra gemensamma landskap och behålla deras värden.
Landskapet är spelplanen för mänsklig verksamhet, där geografi och geologi, djur och växtlighet, ekologi och klimat sätter ramarna. Inom dessa ramar har människan genom historien använt och förändrat sina marker. Dessa förändringar har blivit alltmer genomgripande allt eftersom teknik och samhällssystem utvecklats.
De gröna näringarna och människors behov av mat, skogsprodukter och energi är grunden för brukande, skötsel och förvaltning av landskapet. Kommunernas översiktsplanering, liksom transport- och energisektorernas infrastruktur är andra exempel på verksamheter som kan förändra landskapet och ingripa i dess processer. Det en aktör gör i ett område, påverkar många andra.
Landskapet är en arena som möjliggör helhetsperspektiv, delaktighet och avvägningar mellan olika intressen, men i realiteten fattas många beslut i organisatoriska stuprör. KSLA:s landskapskommitté har i samverkan med flera myndigheter försökt visa vilken skillnad ett helhetsperspektiv kan göra vid planering och förvaltning av ett område. Kommitténs årligen återkommande Landskapsforum har varit viktiga i arbetet, liksom strävan efter att initiera en process som ska kunna leda fram till en nationell landskapsstrategi.
Med detta Landskapsforum och presentationen av antologin ”Landskap – ett vidsträckt begrepp” avslutar Landskapskommittén sin arbetsperiod.
Avgift: 500 kr (studenter och akademiledamöter 200 kr). Avgiften inkluderar ett ex av antologin ”Landskap – ett vidsträckt begrepp”.
16/10: Växtnoden har gett AgriFood Centre vid Lunds universitet i uppdrag att genomföra en samhällsekonomisk analys av konsekvenser av att avstå från genredigering med två exempel i potatis. Rapporten presenteras och analyseras vid seminariet
16/10: Växtnoden har gett AgriFood Centre vid Lunds universitet i uppdrag att…
31/10: Odlingssystemutveckling i praktiken – erfarenheter från lantbrukare, rådgivare och forskare. Ett samarbete mellan KSLA, SLU Partnerskap Alnarp och Jordbrukstekniska föreningen.
31/10: Odlingssystemutveckling i praktiken – erfarenheter från lantbrukare, rådgivare och forskare. Ett…
12/10: Kritiken mot svenskt skogsbruk har främst handlat om biologisk mångfald och hur skogen ska brukas för att minska klimatförändringarna. En projektgrupp inom KSLA har utarbetat en lista med 39 mer eller mindre realistiska förslag hur det praktiska skogsbruket kan förändras. Detta diskuteras vid Skogsavdelningens överläggning.
12/10: Kritiken mot svenskt skogsbruk har främst handlat om biologisk mångfald och…
5/10: Konsekvenser som kan uppstå i ett samhällsekonomiskt perspektiv med anledning av EU:s Gröna given diskuteras vid detta rundabordssamtal för särskilt inbjudna.
5/10: Konsekvenser som kan uppstå i ett samhällsekonomiskt perspektiv med anledning av…