Mat i tiden – livsstil, mode eller hälsa

Seminarium

Se filminspelning från aktiviteten!

Mat i tiden – livsstil, mode eller hälsa

Mat äter vi för att det är gott, för att hålla oss friska, för att uttrycka vår personlighet, för att uppleva gemenskap. Skälen är många till varför vi väljer matmönster och särskilda livsmedel. KSLA:s seminarium ”Mat i tiden – livsstil, mode eller hälsa” vill belysa några av dessa matens betydelser för individer och samhälle.

  • Matens roll som identitetsskapare ur ett sociologiskt perspektiv belyses sällan i den mediala debatten.
  • Samhällets näringsrekommendationer vilar på kontinuerlig värdering av ny vetenskap. Den senaste genomgången har resulterat i nya näringsrekommendationer. Vad är nytt egentligen?
  •  Traditionell medelhavskost har etablerat sig som ett nyttigt och populärt matkoncept, men hur översätter vi detta till nordiska förhållanden?
  •  Mat väcker starka känslor, och inte alla håller med kostexperternas vetenskapliga slutsatser.
  • Vad vi väljer att äta får konsekvenser för miljön – men hur?
  • Ingen enskild fråga tycks intressera massmedia och kvällstidningarnas rubriksättare starkare än frågor som berör mat och hälsa. Vad får rubrikerna för konsekvenser?

Mat i tiden-seminariet kommer att belysa och diskutera en rad aspekter av en fråga som berör folksjälen djupt.

Hjärtligt välkomna!

@KSLA_Academy   #matitiden 

 

Program

Moderator   Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, Uppsala universitet

12.30 Samling och registrering
13.00 Välkomna
Carl-Anders Helander, akademisekreterare och VD, KSLA
13.05 Att välja kost – ett sociologiskt perspektiv på mat, hälsa och vetenskap
Andreas Gunnarsson, fil dr, Göteborgs universitet
13.30 Nytt i Nya Nordiska Näringsrekommendationerna
Mikael Fogelholm, professor i näringslära, Helsingfors universitet
13.55 Medelhavskost i Norden?
Mai-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention, Karolinska Institutet, Stockholm
14.20 Paus
14.50 Är de officiella kostråden felaktiga?
Fredrik Nyström, professor i internmedicin, Linköpings universitet
15.15 Matval och miljöpåverkan
Charlotte Lagerberg Fogelberg, agr dr, Ideon Agro Food, Uppsala
15.40 Mat på löpsedeln – medias betydelse för våra matval
Lotta Skoglund, vetenskapsjournalist, Stockholm
16.05 Diskussion
16.30 Mingel med mat

 


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: För ledamöter. Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: För ledamöter. Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden… och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden… och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…