Endast för akademiens ledamöter och särskilt inbjudna.
Är priserna på maten allt för höga eller är de för låga? Tolv procent av hushållens disponibla inkomst går till maten, det viktigaste vi människor behöver. Det kan jämföras med när dagens pensionärer var unga. Då gick ungefär en tredjedel av inkomsten till mat, svenskarna åt mindre hel- och halvfabrikat istället lagades maten ifrån grunden av de råvaror som fanns till hands beroende vilken tid på året det var.
En del hävdar att det är dags att sluta jaga den billigaste matkorgen och att istället börja prata kvalitet och hållbarhet. Förutom priset finns det ett antal parametrar som det utöver priset bör tas hänsyn till. I studier tycker konsumenten att det är viktigt med mervärden som klimat, miljö, hälsa, djurskydd och antibiotikaresistens.
Svenska producenter tappar försäljning trots att svenska konsumenter säger sig värdera de svenska mervärdena. Är det handeln som sätter ribban eller är det myndigheterna? Vem bestämmer utbudet av varor och vem styr priset?
Pensionärerna är en stor grupp konsumenter. Vad har man råd med som pensionär och vad säger de unga? Vad finns det för risker med ett ensidigt prisfokus?
För mer information och program, se PDF-inbjudan
19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.
19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…
13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.
13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…
27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.
27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…