Matfusk, missförstånd och bedrägerier

Seminarium

Matfusk, missförstånd och bedrägerier

Detta seminarium finansieras med stöd av insamlingsstiftelsen ”KSLA för Stundande skördar”, www.stundandeskordar.se.

Sverige har under de senaste åren skakats av larm om matfusk och felaktig märkning. Den så kallade hästköttskandalen, där det utlovade nötköttet visade sig vara hästkött, har flertalet i starkt minne. Inte nog med att märkningen var felaktig, en liten del av hästköttet innehöll också spår av det smärtstillande läkemedlet fenylbutazon.

Det är den som producerar maten som har det primära ansvaret för att produkten är säker och att konsumenten inte blir lurad. Alla ingredienser ska också vara spårbara om något skulle hända. Allt detta ska säkerställas genom företagets egenkontrollprogram.

När stormen nu har lagt sig är det dags att fundera över hur det kunde hända, om det var så farligt som massmedia påstod, om konsumenterna vågar lita på det som står på förpackningen och – givetvis – kan det hända igen?

Vi välkomnar särskilt: Anställda inom handel och livsmedelsindustri, grossister, personal inom storhushåll och restaurang, kostchefer, inköpsansvariga inom kommun/landsting, hemkunskaps-lärare, rådgivare, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, politiker, beslutsfattare på olika nivåer, massmedia, olika intresseorganisationer och övriga intresserade.

 

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan

 

 


Vart är vi på väg?

Livsmedel och jordbruksprodukter transporteras allt längre i vår alltmer globaliserade värld. Vilka direkta effekter och indirekta betydelse har transporterna för livsmedelsproduktion och -konsumtion?

Vart är vi på väg?

Livsmedel och jordbruksprodukter transporteras allt längre i vår alltmer globaliserade värld. Vilka…

Future Food Systems

Food systems need to be transformed to reach the Sustainable Development Goals. This seminar will put gene editing within plant breeding into its context in different parts of the world, and focus on how these tools can contribute to improved food systems.

Future Food Systems

Food systems need to be transformed to reach the Sustainable Development Goals.…

Caseutmaning 2021: När krisen kom

Årets caseutmaning 19 nov handlar om vad ett samhälle behöver när krisen kommer och hur beredda vi egentligen är den dagen krisen är ett faktum.

Caseutmaning 2021: När krisen kom

Årets caseutmaning 19 nov handlar om vad ett samhälle behöver när krisen…

Det skiftande åkerbrukets betydelse för snapsen, sillen och sången

Den 18 sept hålls KSLA:s bidrag i årets akademigemensamma seminarieserie om musik som uppmärksammar Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum! Musikens betydelse för människan i olika sammanhang kan knappast överskattas.

Det skiftande åkerbrukets betydelse för snapsen, sillen och sången

Den 18 sept hålls KSLA:s bidrag i årets akademigemensamma seminarieserie om musik…