Matfusk, missförstånd och bedrägerier

Seminarium

Matfusk, missförstånd och bedrägerier

Detta seminarium finansieras med stöd av insamlingsstiftelsen ”KSLA för Stundande skördar”, www.stundandeskordar.se.

Sverige har under de senaste åren skakats av larm om matfusk och felaktig märkning. Den så kallade hästköttskandalen, där det utlovade nötköttet visade sig vara hästkött, har flertalet i starkt minne. Inte nog med att märkningen var felaktig, en liten del av hästköttet innehöll också spår av det smärtstillande läkemedlet fenylbutazon.

Det är den som producerar maten som har det primära ansvaret för att produkten är säker och att konsumenten inte blir lurad. Alla ingredienser ska också vara spårbara om något skulle hända. Allt detta ska säkerställas genom företagets egenkontrollprogram.

När stormen nu har lagt sig är det dags att fundera över hur det kunde hända, om det var så farligt som massmedia påstod, om konsumenterna vågar lita på det som står på förpackningen och – givetvis – kan det hända igen?

Vi välkomnar särskilt: Anställda inom handel och livsmedelsindustri, grossister, personal inom storhushåll och restaurang, kostchefer, inköpsansvariga inom kommun/landsting, hemkunskaps-lärare, rådgivare, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, politiker, beslutsfattare på olika nivåer, massmedia, olika intresseorganisationer och övriga intresserade.

 

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan

 

 


EU:s utvidgning med fokus på jordbruket i Ukraina

4/6: Hur ser tidsplanen ut för en utvidgningsprocess inom EU? Vilka reformer behövs av jordbrukspolitiken och budgetprocess? Vilka är vinsterna för Sverige? Dessa frågor diskuteras vid webbinariet.

EU:s utvidgning med fokus på jordbruket i Ukraina

4/6: Hur ser tidsplanen ut för en utvidgningsprocess inom EU? Vilka reformer…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…