Med glädje och spänst i den gröna sektorns tjänst? SLU-forskningens kvalitet och nytta.

Seminarium

Med glädje och spänst i den gröna sektorns tjänst? SLU-forskningens kvalitet och nytta. Mer information

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har flera forskargrupper i den absoluta världseliten och många områden med stor potential. Men också forskningsfält som måste förstärkas och en dialog med omvärlden som kan förbättras. SLU får, kort sagt, både ris och ros i slutsatserna av den genomgripande Kvalitets- och Nyttoutvärdering (KoN) som håller på att avslutas.

Detta är första gången som ett svenskt universitet låtit granska inte bara den vetenskapliga kvaliteten, utan också den nytta verksamheten har för samhället i stort och för intressenterna. Utvärderingen är ett pionjärarbete som väntas få många efterföljare i högskolevärlden. Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten har genomförts av internationella expertpaneler, efter mönster från andra universitet (Uppsala, KTH och Lund med flera) medan den upplevda nyttan bedömts av ett antal intressentpaneler. Rapporten i sin helhet, liksom en sammanfattning, kommer att kunna hämtas från www.slu.se/KON från den 17 december 2009.

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) inbjuder nu alla intresserade till seminarium om KoN, utvärderingen av SLU:s verksamhet och framtid. Inbjudan riktar sig särskilt till företrädare för den gröna sektorn och andra med intresse för SLU:s verksamhet, men även till universitet, myndigheter och andra med tankar på liknande utvärderingar.

Vid seminariet presenteras de viktigaste slutsatserna från KoN varpå olika intressenter ger sin bild av verksamheten vid SLU. Universitetskansler Anders Flodström talar om kvalitetsarbete i universitetsvärlden mer generellt. Företrädare för SLU berättar om hur utvärderingen kommer att användas som ett verktyg för att öka kvaliteten i forskningen och forskningskommunikationen i framtiden. Sammantaget borgar programmet för en mångsidig och berikande eftermiddag.


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…