Av klimat- och hälsoskäl ska vi minska vår köttkonsumtion. Riksdagen antog i juni en livsmedelsstrategi med målet att vi ska öka den svenska matproduktionen. Strategin innehåller också målet att uppfylla de svenska miljökvalitetsmålen, att det svenska djurskyddet ska behållas på en hög nivå och att arealen naturbetesmarker ska öka. Livsmedelsstrategin ger dock ingen vägledning kring vilket kött som ska väljas från hållbarhetssynpunkt och det saknas åtgärder för att öka arealen naturbetesmark. Samtidigt pågår en intensiv debatt om köttproduktionens miljö- och klimatpåverkan. Jordbruksverket har föreslagit lättnader i svenska djurskyddsföreskrifter. Andelen svenskt kött har ökat i dagligvaruhandeln men hur ser konkurrenssituationen egentligen ut kring svenskt respektive importerat kött idag och på sikt?
Dessa frågor vill Vi Konsumenter, Världsnaturfonden WWF, och Djurskyddet Sverige diskutera vid detta seminarium.
Vi Konsumenter påbörjade sitt arbete kring köttkonsumtionen redan 2011. Vi har arrangerat workshops, samtal, skrivit debattartiklar och deltagit i presseminarier. Nu är det dags att göra en avstämning.
Moderator: Sofia Strandberg
Efter seminariet serverar vi dryck med tilltugg.
Antalet platser är begränsat, så passa på att anmäla dig – senast 6 november till gunnela.stahle@vikonsumenter.org.
Fritidsodlingens riksorganisation, FOR, arrangerar i samarbete med KSLA och Nordiska Trädgårdar, yrkeswebbinarier…
Del 2 i en seminarieserie som uppmärksammar Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.
KSLA arrangerar en workshop för akademiens utskott, kommittéer och arbetsutskott för att…
För akademiledamöter. Fokus på spaningar om pandemins påverkan på stad och landsbygd.