Optimerad spannmålsodling – dåtid, nutid och framtida konkurrenskraft

Seminarium

Optimerad spannmålsodling – dåtid, nutid och framtida konkurrenskraft Mer information
Mer information

Håstadiuspriset 2015:

Optimerad spannmålsodling – dåtid, nutid och framtida konkurrenskraft

Konkurrenskraft och vetenskap. Det är ledorden för såväl Dave Servins yrkeskarriär som för detta det första Håstadiusseminariet. Akademiens Håstadiuspris delas ut ur Ulla och Birger Håstadius stiftelse för främjande av vetenskaplig forskning och utveckling inom växtområdet. Den förste mottagaren av priset är Dave Servin, Partnerskap Alnarps koordinator mellan år 2004 och 2013, som också inleder seminariet.

Vid detta seminarium fokuserar vi på den sydsvenska spannmålsodlingens konkurrenskraft i dåtid, nutid och framtid. Vi får följa med på en resa från början på 1970-talet fram till idag, en tid då begreppen Programmerad spannmålsodling, Individuell spannmålsodling, Intensiv spannmålsodling och Optimerad spannmålsodling avlöst varandra – fast alla försöker fånga samma sak: hur ser det lönsamma spannmålsföretaget ut? Det gäller som alltid inte bara att producera mycket utan också att göra bra affärer.

Framtidens koncept för lönsammare odling handlar inte bara om sortval och växtskydd. Vi måste också ta klivet ner under marken och bland annat diskutera mullhaltens betydelse för spannmålsodlingen långsiktiga konkurrenskraft. Ska man plöja ner halmen eller kan man pressa den och ta bort den från åkern med gott samvete?

Det är också dags att få upp ögonen för betydelsen av lantbruksföretagets management och organisation – även enmansföretagets – så att företagets fokus riktas in på uthållig vinst istället för på hög avkastning.

Anmälan senast 7 oktober. För mer information och program, se PDF-inbjudan