Optimerad spannmålsodling – dåtid, nutid och framtida konkurrenskraft

Seminarium

Optimerad spannmålsodling – dåtid, nutid och framtida konkurrenskraft Mer information
Mer information

Håstadiuspriset 2015:

Optimerad spannmålsodling – dåtid, nutid och framtida konkurrenskraft

Konkurrenskraft och vetenskap. Det är ledorden för såväl Dave Servins yrkeskarriär som för detta det första Håstadiusseminariet. Akademiens Håstadiuspris delas ut ur Ulla och Birger Håstadius stiftelse för främjande av vetenskaplig forskning och utveckling inom växtområdet. Den förste mottagaren av priset är Dave Servin, Partnerskap Alnarps koordinator mellan år 2004 och 2013, som också inleder seminariet.

Vid detta seminarium fokuserar vi på den sydsvenska spannmålsodlingens konkurrenskraft i dåtid, nutid och framtid. Vi får följa med på en resa från början på 1970-talet fram till idag, en tid då begreppen Programmerad spannmålsodling, Individuell spannmålsodling, Intensiv spannmålsodling och Optimerad spannmålsodling avlöst varandra – fast alla försöker fånga samma sak: hur ser det lönsamma spannmålsföretaget ut? Det gäller som alltid inte bara att producera mycket utan också att göra bra affärer.

Framtidens koncept för lönsammare odling handlar inte bara om sortval och växtskydd. Vi måste också ta klivet ner under marken och bland annat diskutera mullhaltens betydelse för spannmålsodlingen långsiktiga konkurrenskraft. Ska man plöja ner halmen eller kan man pressa den och ta bort den från åkern med gott samvete?

Det är också dags att få upp ögonen för betydelsen av lantbruksföretagets management och organisation – även enmansföretagets – så att företagets fokus riktas in på uthållig vinst istället för på hög avkastning.

Anmälan senast 7 oktober. För mer information och program, se PDF-inbjudan


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: För ledamöter. Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: För ledamöter. Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden… och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden… och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…