Rätten att äga och bruka sin mark

Seminarium

Rätten att äga och bruka sin mark – en förutsättning för landsbygdens företagande


Filminspelning

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens vision är att stärka de gröna näringarna för en hållbar framtid. De gröna näringarna drivs av många företagare av olika storlek och verksamhet. Att äga och bruka sin mark är för de flesta av dem en drivkraft för att investera och utveckla sitt företag för framtiden och kommande generationer.

De senaste åren har många jord- och skogsbruksföretagare drabbats av att andra intressen gör allt större anspråk på deras mark. Pågående regeltillämpningar och utredningar leder allt oftare till inskränkningar i ägande- och brukanderätten till jord och skog.

Därför startades i november 2017 ett avdelningsövergripande äganderättsprojekt på KSLA. Syftet med projektet är ökad kunskap om den privata äganderätten och dess betydelse för att främja de areella näringarna till samhällets nytta.

KSLA bjuder nu in till ett seminarium för att öka kunskapen om äganderätten och dess position inom de gröna näringarna. Seminariet inleds med att några markägare berättar om hur de upplever sitt läge. Därefter får vi hjälp av två äganderättsexperter att reda ut äganderättens innebörd, vilket grundläggande skydd den har samt dess effekter på samhällsekonomin. Vi får också lära oss mer om förvaltningspolitik och förvaltningskultur. Seminariet avslutas med samtal och diskussioner om det aktuella läget och vad som kan behöva åtgärdas.

 

 

 


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen på ett en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…