Six feet under: The role of soil carbon in tackling climate change

Seminarium

Global farmers face an enormous challenge to satisfy a rapidly growing demand for food, feed, fibres and fuels. At the same time the environmental sustainability of production methods is being questioned. Farmers have to simultaneously cut greenhouse gas emissions, nutrient leakages, reduce and replace fossil fuel energy, improve biodiversity and still be profitable enough to be economically sustainable in the long term.


In this open seminar, international and national researchers will share their knowledge and views on how carbon capture by grasslands, perennial crops, growing trees in the agricultural landscape and new feeding strategies of cattle can contribute to increasing soil fertility, mitigating global climate change and have an overall positive environmental impact. There are different strategies for fixing carbon in soils through changing agricultural practices and this seminar will give some perspectives on how we can optimise carbon capture in agriculture. We will also discuss how to mitigate current emissions and even avoid emissions through looking at our food consumption patterns.

To video recording of the seminar.

Program

Moderator: Dr. Christel Cederberg, Adj. Professor at Chalmers and SIK, Gothenburg

09.00 Registration, coffee
09.30 Welcome to KSLA and the seminar
Dr. Carl-Anders Helander, Secretary General, Managing Director, KSLA
Dr. Christel Cederberg, moderator
09.40 Foodprinting
Introduction to the seminar
Matthew Fielding, MSc, Project manager, SIANI, Stockholm
10.00 Return to the roots
On breeding and growing perennial food crops and their potential for climate mitigation.
Dr. Jerry Glover, US Agency for International Development, USA
10.50 Coffee break with fruits
11.00 Soil as a sink
On soil carbon sequestration to mitigate climate change: potentials and drawbacks
Professor Keith Goulding, Rothamstead Research, UK
11.50 Feeding cattle
On how different feeding strategies for cattle influence greenhouse gases and soil carbon
Dr. Stefan Wirsenius, Chalmers, Göteborg
12.30 Lunch
13.30 Gone with the wind
On climate mitigation potentials of growing trees in agricultural landscapes.
Dr. Karl-Ivar Kumm, Research group leader, SLU Skara
14.10 Gone forever?
On how to feed the world while holding the carbon in forests and soils.
Dr. Peter Holmgren, Director General, CIFOR (Center for International Forestry Research)
15.00 Seminar wrap-up, followed by coffee
15.30 Seminar ends

 


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…