Skogarnas kulturarv

Rundabordsmöte

Skogarnas kulturarv behöver förnyad uppmärksamhet, utifrån dels gällande kulturpolitik, dels hittillsvarande arbete med kulturminnen i och från skogarna. Ambitionen med detta samtal är att ska skapa insikter om vikten av att tillgängliggöra, använda och utveckla skogarnas kulturarv, om nuvarande resursfördelning mellan bevarande, tillgängliggörande och utvecklande samt om hur skyddet av det verkligt skyddsvärda ska kunna säkras.

Endast för särskilt inbjudna.

 


Skogarnas kulturarv Mer information
Mer information

Kulturarvet lyfts fram i riksdagens beslut om kulturpolitik, där ett av fem mål är att ”främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas”. Skogsstyrelsen lägger stora resurser på att identifiera kulturlämningarna i skogen. Skogsnäringen arbetat målmedvetet för att bevara skogarnas kulturlämningar och är självkritisk när skador rapporteras. Några få skogsmuseer – främst i Lycksele och Siljansfors, Mora – visar skogsbrukets skiftande metoder och gestaltar skogarnas betydelse för Sveriges utveckling. Hembygdsföreningar engagerar sig i lokal historia, och i några nationella museer samt på Skansen finns inslag om skog.

Samlade berättelser om skogarnas avgörande roll för människor genom årtusenden, i det som blev Sverige, lyser dock med sin frånvaro. Saknas gör också systematiska och logiska samband mellan å ena sidan i skogarna bevarade kulturminnen och å andra sidan kulturaktiviteter, skyltar eller utställningar som belyser vad minnena betyder.

I god dialog kan en gemensam framtida bild växa fram: Så vi vill att kulturarvsarbetet i och kring skogarna ska se ut och fungera. Välkommen!

Moderator Gunilla Kindstrand.

Sammanlagt blev det tre samtal. De sammanfattas i bifogade rapport.


Förutsättningar och utmaningar för renskötselns framtid

4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det många andra markanvändare och intressen på de marker där renskötsel bedrivs. Rundabordssamtal på KSLA inför ett senare seminarium i frågan.

Förutsättningar och utmaningar för renskötselns framtid

4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det…

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…