Vad är vilt – vad är tamt?

Seminarium

Vad är vilt – vad är tamt? Mer information
Mer information

Filminspelning:
Förmiddag

Eftermiddag

Vad är vilt – vad är tamt? Vad är jakt – vad är slakt?

Detta seminarium behandlar frågan om avlivning av vilt (jakt eller slakt) i hägn men också frågan om bedömning av till vilken grupp (vilda eller tama djur) vissa djurslag inom hägn ska räknas och det berör flera myndigheter.

Naturvårdsverket ansvarar för föreskrifter som gäller viltförvaltning inklusive jakt, Jordbruksverket ansvarar för djurskydd vid hållande och slakt av vilt i hägn och Livsmedelsverket ansvarar för besiktning inför och efter slakt. Vidare har även länsstyrelserna ett godkännande- och kontrollansvar beträffande djurskyddet för hägn. Området styrs till stora delar via EU-förordningar, och de svenska föreskrifterna vilar på EU-lagstiftning.

Bestämmelserna är idag inte samstämmiga i alla delar, och det finns exempel där bestämmelserna har hamnat i direkt motsatsförhållande till varandra (t.ex. djurskydd i samband med slakt). Vilka bestämmelser ska ges företräde när den typen av krockar uppstår? Det är därför angeläget att belysa dessa frågor och på sikt behöver lagstiftningen sannolikt att ses över. Även konsumentperspektivet tas upp.

Detta är ett samarrangemang mellan Centrum för vilt- och fiskforskning (CFW) vid SLU och KSLA.

Anmälningsavgift: 250 kr, akademiledamöter 150 kr

 

För mer information och program se ovanstående PDF-inbjudan.

 

 

 


Högtidssammankomst 2024/Commemorative Meeting 2024

28/1: Högtidssammankomsten hålls på Stockholms stadshus den 28 januari 2024. The Commemorative Meeing is held on 28 January, 2024 in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2024/Commemorative Meeting 2024

28/1: Högtidssammankomsten hålls på Stockholms stadshus den 28 januari 2024. The Commemorative…

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.

Äta bör man annars dör man

8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!

Kunskaper, erfarenheter, idéer och nätverk – ledamöterna viktigaste resursen

14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.

Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?

13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…