Konferens för särskilt inbjudna. Frågor som sammanhänger med hållbar utveckling är alltmer aktuella särskilt när det gäller energi. Det gäller bl.a. hushållning med naturresursen torv. Det finns ett flertal olika konkurrerande intressen om torvmetodens långsiktiga förvaltning. Inom EU diskuteras för närvarande kriterier för biobränslen och inom ramen för International Peat Society (IPS) har särskilda riktlinjer utarbetats och förankrats rörande ansvarigt torvbruk. Denna konferens är en uppföljning av det seminarium som KSLA och Torvkongressen 2012 arrangerade i december 2010 och fokuseras på hur ett hållbart torvbruk kan utformas samt vilka kriterier och ytterligare kunskaper som krävs för att säkerställa ett ansvarsfullt torvbruk.
Konferensen berör ett flertal olika samhällsintressen som klimat, biologisk mångfald, vattenfrågor etc. och avsikten är att samlat diskutera detta ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi inleder konferensen med en presentation av olika frågeställningar och kunskapsområden som berör hållbart torvbruk. Sedan genomför vi grupparbeten om olika aspekter av torvbruket varefter vi avslutningsvis diskuterar vad som gränssätter och vad som krävs i form av ytterligare kunskap för att säkerställa ett sådant torvbruk.
Konferensen riktar sig till ett antal särskilt inbjudna för att anpassas till de grupparbeten som planeras.
Konferensen genomförs gemensamt mellan KSLA och 14th International Peat Congress Stockholm 2012. För mer information
Sista anmälningsdag 16 augusti.
Program
09.30 Välkomsthälsning Åke Barklund, akademiens sekreterare och VD
09.35 IPS världskongress om torv och torvmarker i Stockholm 2012 Björn Hånell, ordf. i torvkongressen 2012
09.50 Torv ur ett regionalt och lokalt perspektiv Seved Lycksell, Skellefteå Kraft AB
10.05 Olika uppfattningar om torv och hållbar utveckling Magnus Brandel, projektledare STPF
10.20 Paus
10.40 Kongressens tema Peatlands In Balance från ett forskningsperspektiv Tord Magnusson, ordföranden i torvkongressens vetenskapliga kommitté
11.00 Miljömål för myllrande våtmarker Jenny Lonnstad, Naturvårdsverket
11.15 Biologisk mångfald och torv – hur undviker vi konflikter och konkurrens Johnny de Jong, SLU CBM
11.30 Torv och klimat Mats Olsson, SLU
11.45 Torven ur ett vattenperspektiv Lars Lundin, SLU
12.00 Lunch
13.00 Grupparbeten En kort introduktion och sedan tar grupparbetena vid.
De olika arbetsgrupperna får i uppgift att belysa hur ett hållbart torvbruk kan utformas och även belysa behovet av kompletterande kunskap för att tillgodose detta. Arbetsgrupp 1 Användning av torv – hur torv används för energiändamål på mest effektiva och hållbara sätt. Ordförande: Hans Nordström
Arbetsgrupp 2 Val av torvmark – utformning av kriterier för avvägning mellan påverkade och opåverkade torvmarker. Ordförande: Susanna Toller, Ecoloop AB
Arbetsgrupp 3 Planering och prövning av torvtäkt – frågeställningar:
Ordförande: PO Martinsson, länsstyrelsen i Västra Götalands län
Arbetsgrupp 4 Hur tillgodoses lokala intressen i processen Avser i första hand sociala aspekter på torvbruket kopplat till sysselsättning, lokal ekonomi etc. Ordförande: Stig Holm, Härjedalens kommun
15.00 Presentation av grupparbeten och avslutande diskussion
17.00 Konferensen avslutas
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med KSLA:s verksamhet för unga att göra, till vintermingel och workshop.
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med…