1800-talets snabba befolkningsökning innebar att mer odlingsmark behövdes för landets livsmedelsförsörjning. Genom att torrlägga marker som ofta svämmade över, genom sjösänkningar och genom nyodling kunde jordbruksarealen i Sverige öka från 1,5 till 3,5 miljoner hektar under perioden 1800-1950. Staten stimulerade verksamheten genom att anställa förrättningsmän för planläggning av torrläggningsföretag och genom att ställa medel till förfogande i form av lån och bidrag. Lantbruksakademien delade ut belöningar för torrläggningsföretag, sjösänkningar och mossodlingar. Sedan mitten på 1800-talet har dessutom totalt ca 1,3 miljoner hektar dikats i syfte att producera skog.
Seminariet avser att i detta historiska perspektiv ta upp både kvalitativa och kvantitativa frågor om vattenhanteringen i jord och skog. Vilka behov av vattenreglering finns idag i skogsbruket och i livsmedelsproduktionen? Hur ser den framtida vattensituationen ut? Vilka förändringar i synen på vattnets hantering kommer ”Utredningen om vattenverksamheter” att leda till? Hur kommer Miljömålsberedningens strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik att se ut? Vad kan jord- och skogsbruk göra för att ytterligare minska belastningen på våra vatten?
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med KSLA:s verksamhet för unga att göra, till vintermingel och workshop.
6/12: KSLA:s ungdomsutskott bjuder nu in dig, som någon gång haft med…