Vattnet i jord och skog – då, nu och i framtiden

Seminarium

Vattnet i jord och skog – då, nu och i framtiden Mer information

1800-talets snabba befolkningsökning innebar att mer odlingsmark behövdes för landets livsmedelsförsörjning. Genom att torrlägga marker som ofta svämmade över, genom sjösänkningar och genom nyodling kunde jordbruksarealen i Sverige öka från 1,5 till 3,5 miljoner hektar under perioden 1800-1950. Staten stimulerade verksamheten genom att anställa förrättningsmän för planläggning av torrläggningsföretag och genom att ställa medel till förfogande i form av lån och bidrag. Lantbruksakademien delade ut belöningar för torrläggningsföretag, sjösänkningar och mossodlingar. Sedan mitten på 1800-talet har dessutom totalt ca 1,3 miljoner hektar dikats i syfte att producera skog.

Seminariet avser att i detta historiska perspektiv ta upp både kvalitativa och kvantitativa frågor om vattenhanteringen i jord och skog. Vilka behov av vattenreglering finns idag i skogsbruket och i livsmedelsproduktionen? Hur ser den framtida vattensituationen ut? Vilka förändringar i synen på vattnets hantering kommer ”Utredningen om vattenverksamheter” att leda till? Hur kommer Miljömålsberedningens strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik att se ut? Vad kan jord- och skogsbruk göra för att ytterligare minska belastningen på våra vatten?


EU:s utvidgning med fokus på jordbruket i Ukraina

4/6: Hur ser tidsplanen ut för en utvidgningsprocess inom EU? Vilka reformer behövs av jordbrukspolitiken och budgetprocess? Vilka är vinsterna för Sverige? Dessa frågor diskuteras vid webbinariet.

EU:s utvidgning med fokus på jordbruket i Ukraina

4/6: Hur ser tidsplanen ut för en utvidgningsprocess inom EU? Vilka reformer…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…