Klimatförändringar påverkar bland annat tillgången till vatten och odlingsbar mark i världen, samtidigt som världsbefolkningens behov av mat för ökar. Alla vi människor, oavsett var på jorden vi bor, behöver dagligen få i oss 2000 kcal och den mesta energin i livsmedel kommer från odling.
Vad kan och vad bör vi odla i framtidens Sverige? Vilka är utmaningarna och med vilka verktyg och vilken kunskap tar vi vara på möjligheterna? Klarar växtförädlingen att exempelvis anpassa grödor till snabba väderväxlingar under vinterhalvåret?
Livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka och bli mer konkurrenskraftig enligt regeringens livsmedelsstrategi. Hur omsätter vi detta i praktiken idag och 10, 20, 50 år framåt? Seminariet tar upp dessa frågor. Vi spanar också framåt genom nedslag hos odlare och företagare som ser möjligheter inom bland annat odlingen av baljväxter och frukt.
Seminariet avslutas med en gemensam diskussion kring klimatanpassning av jordbruket för säkrad livsmedelsproduktion.
Detta är det fjärde seminariet i en seminarieserie om klimatförändringsfrågor arrangerad av KSLA:s kommitté för jordbrukets klimatanpassning.
Anmälan senast 9 november.
Program: se pdf-inbjudan ovan.
4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det många andra markanvändare och intressen på de marker där renskötsel bedrivs. Rundabordssamtal på KSLA inför ett senare seminarium i frågan.
4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det…
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de i storstan får äta sig mätta? Detta är några av frågorna som ska benas ut när Torsta och LRF Jämtland går ihop för att anordna seminariedagen ”Äta bör man – annars dör man” där föredrag varvas med workshops.
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst.…
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång på pollinatörer och en del arter hamnar på rödlistan.
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är…