Se konferensen på film här!
Inom vatten- och miljöpolitikens område är Sverige och Europa nu i ett skede med många ändringar och nyheter som syftar till ett mer hållbart nyttjande av sötvatten och resurserna i havet och med förstärkta insatser kring bevarande och restaurering av sjöar, vattendrag och hav. Detta gör det angeläget att i ett bredare sammanhang lyfta fram nya viktiga aspekter på strukturer, aktiviteter och inriktningar i Sverige och Europa.
Från och med juli 2010 har riksdagen beslutat om ett nytt generationsmål för miljömålsarbetet – ”att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.” Vad kan detta tillägg betyda inom vatten- och havsmiljöområdet?
Hur kommer den nya miljömyndigheten med totalansvar för frågor om bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag och hav att påverka Vattensverige? Vattendirektivet har blivit den viktigaste ramen för de grunda kusterna och sötvattensförvaltningen, och har påbörjat sin andra planeringscykel. EU kommissionen genomför nu en utvärdering av första cykeln och dess slutprodukter – förvaltningsplanerna. Vilka ändringar kan tänkas ske framöver, både i Sverige och i övriga EU?
Från och med november 2010 har Sverige infört EUs marina strategidirektiv i svensk rätt. Vad kommer den att betyda på hemmaplan? Sverige är nu inne i sitt andra år som ordförandeland i HELCOM, där det marina strategidirektivet i framtiden verkar bli viktigare än HELCOMs egna rekommendationer. Kommer HELCOM att bli en förvaltare av det marina strategidirektivet?
Hur kan dessa nyheter och kursändringar komma att påverka skogs- och jordbruk, andra näringar, kommunerna som verksamhetsutövare, plan- och miljömyndigheten och de enskilda medborgarna och hur kommer vattnets kvalitet och användning då att ändras?
Moderator Björne Olsson, IVL
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…