KURSEN ÄR FULLTECKNAD. VÄLKOMMEN VID NÄSTA KURSTILLFÄLLE!
Längtar du efter att fjällvandra men behöver öka dina kunskaper? Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien inbjuder till en veckolång sommarkurs vid Enaforsholm nära Storlien i Jämtland från 15 till 22 juli.
Nu finns chansen att gå en veckas klassisk fjällkurs 15–22 juli, just när fjällen blommar som vackrast. Platsen är Enaforsholm fjällgård i västra Jämtland nära Storlien. Kursen är mycket innehållsrik med fina flerdagars- och dagsturer, fjällkunskap som orientering och utrustningstips, rennäring, fåglar och fjällväxter, samt föreläsningar av och besök hos människor verksamma i området. Lärarna på kursen är kunniga och erfarna ledare och vi bjuder även in gästguider. Fjällgården Enaforsholm är mycket vackert belägen vid Enan. Utsikten är anslående mot Storsnasen. Här i området finns bland annat fjällturismens vagga, spännande skogshistoria och uppseendeväckande berättelser från Karolinernas återmarsch över fjällen.
Fjällgården erbjuder helpension med omtalat god mat, bastu och bad i forsen alldeles vid gården. Kursdeltagarna brukar vara både yngre och äldre med stort naturintresse.
Hela veckan kostar 6 990 kronor för studenter, 9 000 kr för pensionärer och 10 250 för övriga deltagare. Priset inkluderar allt (helpension och övernattning på Enaforsholm och Storerikvollen i Norge, föreläsningar m.m.) utom resan till Enaforsholm. Dit åker man enklast med nattåg (byte i Duved) som stannar på promenadavstånd.
Unna dig att bli fjällbiten i kunnigt och trevligt sällskap!
20–25 deltagare. Platserna fördelas i turordning efter anmälningsdatum. Välkommen att anmäla Dig på denna länk.
Mer information: jimmy.lyhagen@ksla.se, tel 0702-10 46 75.
Vad var särskilt bra med kursen?
Teori varvat med praktik, inte alltför allvarligt. Lagom utmanande vandringar. God mat!!
Den trevliga stämningen och de underbara vandringarna som var precis lagom.
Välorganiserad. Positiv kursledning. Bra blandning av natur, kultur och praktiska tips inför fjällvandringen.
”Nivån” var helt rätt. En lagom blandning av ansträngning, vila, inlärning och rekreation. Kursledningen var toppen.
1000 tack för en underbar vecka med kompetent ledning, välplanerade dagar, god mat, härligt sällskap och allt till ett bra pris!
Något som var mindre bra?
Att den tog slut så fort 🙂
Vädret kanske var lite för bra. Annars kan jag inte komma på något.
Lördag 15 juli
”Frukostlunch” på Enaforsholm (efter nattågets ankomst). Välkomna till Enaforsholm, presentation av kursen, deltagare, ledare. Exkursion till lågfjället Högåsen (ca 8 km). Fika/matsäck i fält. Naturtyper från järnväg till kalfjäll. Fjällbotanik, fåglar, kulturspår, orientering över landskapet. Middag på Enaforsholm. Om KSLA, Enaforsholm och västra Jämtlandsfjällen. Vandringstips för morgondagen.
Söndag 16 juli
Heldagsexkursion till Silverfallet och Snasahögarna (ca 16 km). Fjällbotanik, naturgeografi, djurliv, fjällskog och kulturhistoria. Fjällväder, fjällvett och orientering. Fika och lunch i fält. Middag på Enaforsholm. Växtzoner och naturvård i fjällen.
Måndag 17 juli
Renskötsel – traditionell markanvändning i fjällen. Föreläsning och diskussion. Landskapsvård och skogsbruk runt Enaforsholm. Vandring på akademiens ägor nära fjällgården. Lunch och visning av Enaforsholms fjällträdgård. Praktiska friluftsövningar vid Enaforsholm: vadning, eldning, orientering, utrustning, fjällvett med mera. Fjällräddningen – hur fungerar den? Middag på Enaforsholm. Vandringstips, förberedelser för fjälldagarna. Fjällvett, karta och kompass, leder med mera.
Tisdag 18 juli
Avresa med buss till Kluksdal på norska sidan gränsen. Vandring från Kluksdal till Storerikvollen (ca 22 km). Fika och lunch i fält. Fjällsäkerhetstips, myr- och fjällväxter med mera. Bad i Essandsjöen vid Storerikvollen.
Middag och övernattning på Storerikvollen.
Onsdag 19 juli
Vandring från Storerikvollen via Blåhammaren till Rundhögen (ca 26 km). Fika och lunch i fält. Längre paus med förtäring vid Blåhammarens fjällstation. Fri ankomst och kväll på Enaforsholm.
Torsdag 20 juli
Heldagstur i närbelägna fjäll som vi inte besökt tidigare på kursen. Mål ännu ej bestämt. Lunch och fika i fält. Middag på Enaforsholm.
Fredag 21 juli
Förmiddagsutflykt till Handöl, känt för sin täljstensbrytning sedan åtminstone 1500-talet, för sitt spektakulära vattenfall och för Karolinernas ödesdigra marsch från fälttåget i Norge 1718–19. Besök bland annat på Ånnsjöns fågelstation med ringmärkning av fjällfåglar och fika på Hanriis hus, med utställning om täljstensbrytningens historia och karoliner. Lunch på Enaforsholm. Utflykt till Storlien med besök och fika på Flammans Skafferi hos prisbelönta mathantverkaren Lena Flaten, och en kort tur på Blomsterstigen med fjällväxter och historia kring den berömde Dr Westerlund och hans luftgäster 1888–1918.
Avslutande festmiddag. Examination, utmärkelser, kursavslutning.
Lördag 22 juli
Frukost. Hemresor under dagen. Lunchpaket från Enaforsholm. Kontakta Enaforsholm för eventuell längre vistelse eller ytterligare måltider. Passa på att stanna en dag eller två och utforska omgivningarna med utgångspunkt från Enaforsholm, eller delta i O-ringen 2023 i Åre, som startar med invigning denna eftermiddag.
Med reservation för smärre programändringar.
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av akademiens priser och belöningar samt våra 21 nya svenska ledamöter och hedersledamot presenteras vid årets sista sammankomst. Välkomna!
12/12: Det nya strategiska ramverket för den närmaste fyraårsperioden liksom mottagarna av…
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.
27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…
4/12: Ett KSLA-projekt som sträcker sig från regleringsjordbruket till inträdet i EG/EU belyser omvandlingen av svensk jordbrukspolitik.
4/12: Ett KSLA-projekt som sträcker sig från regleringsjordbruket till inträdet i EG/EU…
3/12: Vilka utmaningar, behov och möjligheter finns och behövs för svensk livsmedelsproduktion? Välkommen till samtal med landsbygdsministern och glöggmingel på KSLA.
3/12: Vilka utmaningar, behov och möjligheter finns och behövs för svensk livsmedelsproduktion?…