Enaforsholmskursens 70 års-jubileum!

Enaforsholm

Kursen är fulltecknad!

I år firar vi Enaforsholmskursens 70 års-jubileum! Det blir en särskild satsning med flera guidade turer, spännande föreläsningar och som avslutning ett öppet hus på Enaforsholm med jubileumsmiddag. Enaforsholmskursen har sin utgångspunkt i anrika Enaforsholm Fjällgård i Jämtlandsfjällen.


Enaforsholmskursens 70 års-jubileum! Mer information
Mer information

Kursen som helhet innebär en omväxlande och givande vecka i fjällvärlden med ny kunskap, ökad fjällkänsla och gemenskap med en som alltid blandad och intressant grupp människor. Vandringarna är lätta till medelsvåra, från 5 till 20 km. I slutet av veckan tillkommer också andra gäster som deltar i exkursioner och öppet hus på Enaforsholm Fjällgård, som en del av 70-årsfirandet.

Avgiften inkluderar helpension, föreläsningar, exkursioner och busstransporter under kursen och visst kursmaterial. Betalning sker mot faktura och återbetalas inte vid avbokning (undantaget sjukdom som styrks av läkarintyg). Faktura skickas ut i maj. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas till annan person.
Olycksfallsförsäkring är obligatorisk (arrangören tar inte ansvar för kostnader som uppstår p.g.a. olycksfall eller avbruten fjällvandring/kurs).
OBS! Försämringar i pandemiläget kan göra att vi tvingas ställa in kursen. Kursavgiften återbetalas naturligtvis om så sker.

Studerande: 6 875 kr
Övriga: 9 750 kr

Kursledning:
Anders Arnell, jägmästare och ornitolog, Tomas Staafjord, biolog och naturbevakare, Sofie Werner, fjällguide och fotograf och Jimmy Lyhagen, historiker och kursadministratör.
Vi är stolta över att kursens tidigare deltagare gett oss väldigt fina omdömen – de senaste åren snittar vi 4,75 poäng av 5 möjliga.

Unna dig att bli fjällbiten i kunnigt och trevligt sällskap!


Kursprogram i korthet

Söndag (kväll) – måndag 18–19 juli
Söndag kväll: Ankomst Enaforsholm. Samling med information om kursen, presentation av kursdeltagare och ledare.
Måndag: Föreläsningar om fjällekologi, geologi, flora, fauna, naturvård och friluftsliv i fjällen, renskötsel och fjällräddning. Vandrings- och utrustningstips med praktiska övningar som vadning över strömt vatten, orientering med hjälp av karta och kompass samt att göra upp eld.
Kort vandring med möjlighet att testa sin utrustning inför den längre turen på fjället.

Tisdag – onsdag 20–21 juli
Tisdag: Fjällvandring till Blåhammarens fjällstation (10 km) med middag och övernattning. Under vandringen upp till Blåhammaren tittar vi på fjällväxter, alpina zoner, fåglar, fjällbjörkskog, karolinerminnen och annan kulturhistoria.
Onsdag: Vandringen idag (20 km) går över fjället via Snasahögarna och Silverfallet ned till Enaforsholm, med växter, fåglar, naturgeografi och särskilt fokus på fjällvett och orientering.

Torsdag – fredag 22–23 juli
Torsdag: Dagstur till Storlien med Blomsterstigen och Vindarnas tempel (6 km). Fjällväxter, turism och historia kring den berömde Dr Westerlund och hans luftgäster 1888–1918. Besök och förtäring hos prisbelönta mathantverkaren Lena Flaten på Flammans Skafferi.
Fredag: Heldagstur till Getryggen (7 km, topptur frivillig) med Lisa Öberg, fjällekolog, forskare och fotograf. Om trädgränser i fjällen, växter och djur, geologi och orientering över fjällandskapet.

Lördag – söndag 24–25 juli
Lördag: Utflykt till Handöl känt för sin täljstensbrytning sedan åtminstone 1500-talet, för sitt spektakulära vattenfall och för Karolinernas ödesdigra marsch under fälttåget i Norge 1718-19.
Ånnsjöns fågelstation med ringmärkning av fjällfåglar. Fika på besökscentret Hanriis hus.

Lördag–söndag: Öppet hus på Enaforsholms fjällgård med särskilt program. Café och visning i fjällträdgården, vandring runt Holmen, föreläsning om Enaforsholms historia, utställning om gamla tiders luftturism, rundvandring till donatorn A W Bergstens favoritplatser med mera.

Jubileumsmiddag med en och annan överraskning. Kursavslutning och diplom.

Enaforsholm Fjällgård. Foto: Jonas Kullman.


Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting is held on 28 January, 2025, in Stockholm City Hall.

Högtidssammankomst 2025/Commemorative Meeting 2025

28/1: Högtidssammankomsten hålls den 28 januari 2025 i Stockholms Stadshus./The Commemorative Meeting…

Global Outlook – meet the Academy’s new international fellows

27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar ”Global Outlook”. They will introduce themselves and their research, expertise and experiences.

Global Outlook – meet the Academy’s new international fellows

27/1: Meet our newly elected international felllows at the seminar "Global Outlook".…

Horisont Europa: Vad är ett Living Lab – och hur gör man för att delta?

15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. Vinnova, Formas och KSLA samarrangerar ett seminarium för att diskutera frågan.

Horisont Europa: Vad är ett Living Lab – och hur gör man för att delta?

15/1: Mission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och…

From Side Streams to Main Streams – a Shift towards Sustainable and Resilient Food Systems

19/3: A Bertebos Prize Seminar on advances in the shifts towards a sustainable and resilient food system.

From Side Streams to Main Streams – a Shift towards Sustainable and Resilient Food Systems

19/3: A Bertebos Prize Seminar on advances in the shifts towards a…