Många av de arter som vi idag söker bevara är kopplade till det av människan brukade landskapet. Detta landskap har dock framvuxit under de ca 10 000 år som jord‐ och skogsbruket funnits som företeelse och alltså inget som dessa arter ursprungligen anpass‐at sig till. I stället har många idag skyddsvärda arter utvecklats under förutsättningar som formats av andra arter än oss människor.
De arter som kanske först dyker upp i tanken som ”landskapspåverkare” är klövdjuren och deras påverkan på skog och mark genom sitt bete. Även bävern påverkar landskapet genom sitt dammbyggande, och gäss i stora antal kan lokalt påverka landskapet genom bete. Många av dessa arter har, av olika orsaker, trängts undan av människan. Exempelvis var Sverige nästan tömt på hjortdjur under det tidigare 1800‐talet, vildsvinet och bävern var utrotade, och många av gässen hårt trängda. Många djur försvann helt, exempelvis visent, uroxe och tarpan.
Med denna konferens vill vi sätta fokus på hur vi genom att återskapa ekosystem där betande megafauna skapar förutsättningar för hotade arter kan säkra ett långsiktigt bevarande av det brukade landskapets mångfald. Några aspekter som kommer att tas upp är vilken betydelse en sådan faunarestaurering har för biologisk och kulturell mångfald i landskapet samt för det långsiktiga och hållbara nyttjandet av naturresurserna. Målet är alltså att lyfta hur artintroduktioner kan användas som ett redskap inom naturvårdsbiologin samt hur effekterna av sådana introduktioner kan utvärderas.
Contagious diseases in livestock poses a significant threat to animal welfare and productivity, and potentially to human health. The effectiveness of the measures taken to protect livestock, farms, and humans from these biohazards – biosecurity – depends on how they are designed and implemented. The seminar will be broadcast on Zoom but not recorded.
This seminar focuses on the compliance by stakeholders in the sector to…
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft frågan om den globala livsmedelsförsörjningen. Frågan diskuteras vid seminariet som hålls på KSLA på World Food Day.
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft…
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det nödvändigt, eller klarar vi oss bra med nuvarande lagar och planeringsinstru-ment? Välkommen till överläggning på KSLA!
10/10: Ett starkare formellt skydd för jordbruksmarken i Sverige – är det…